Vakságot okozhat a nátrium-glutamát
További Tudomány cikkek
Megvakult állatok
A glutamát ingerületátvivő aminosav. Azt már korábban bebizonyították, hogy maradandó idegkárosodást okoz, ha közvetlenül a retinába fecskendezik. Azt azonban a Hiroshi Ohgoru által vezetett vizsgálat csak most bizonyította be, hogy a nátrium-glutamát akkor is károsítja a látást, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy töménységben tartalmazzák.
A mostani állatkísérletben három csoportba osztották a patkányokat. Az első csoportba tartozók hat hónapig emelt dózisban kaptak nátrium-glutamátot. Az egyik kontrollcsoportban csökkentett koncentrációban kaptak ebből az anyagból, a másikban pedig egyáltalán nem kaptak nátrium-glutamátot. A tömény glutamátkoszton tartott állatoknál akár 75 százalékkal is vékonyabb volt a retinája a normálisnál.
A teszt során bebizonyosodott, hogy a sérült retina fény hatására nem működött megfelelően, az állatok látása romlott. A csökkentett diétán tartott patkányok látása szintén károsodott, bár kisebb mértékben.
Nem tudni hol a határ
A kutatók azt találták, hogy a károsodott látású patkányok csarnokvizében - amelyben a retina úszik - magas volt a nátrium-glutamát koncentrációja. Az anyag hozzátapadt a retina sejtjeinek receptoraihoz, és elpusztította őket. Másodlagos következmény volt, hogy a megmaradó sejtek ingerületvezető képessége csökkent.
Ohguro szerint az első csoportba tartozó, jóformán vak patkányok diétájában 20 százalékos volt a nátrium-glutamát koncentrációja. Amennyiben ennél alacsonyabb volt a szer töménysége, akkor nem következett be károsodás. Ám a kutató hozzátette, hogy jelenleg még nem lehet meghatározni azt a határvonalat, amely felett már ártalmas az anyag szervezetbe jutása.
Nem szabad túlzásba vinni
A kutatók szerint a kísérlet megmagyarázza, hogy Kelet-Ázsia miért vezet a normáltenziós zöldhályog-megbetegedések gyakoriságában. Ez a glaukóma úgy vezet vaksághoz, hogy a szem belsejében végig normális marad a nyomás. A magasabb megbetegedési aránynak azonban genetikai okai is lehetnek. "Ahhoz, hogy a nátrium-glutamáttól valaki megvakuljon, sokkal, de sokkal többet kell belőle fogyasztani, mint amennyit szoktunk - mutatott rá Peng Tee Khaw, a londoni Moorfields Eye Hospital glaukóma-specialistája. - De ha valaki szereti nyakon önteni az ételét nátrium-glutamáttal, annak később problémái támadhatnak a retinájával."
Bár a patkányoknak adott glutamát mennyisége kiemelkedően magas volt, az évtizedekig tartó glutamátdús étkezés hosszú távon hasonló tüneteket válthat ki. Lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy a normáltenziós glaukóma csak a negyvenévesnél idősebb emberekben alakul ki.