Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Vakságot okozhat a nátrium-glutamát

2002.11.04. 13:10
Egy állatkísérletben bebizonyosodott, hogy a kínai éttermek és a konzervipar által előszeretettel használt nátrium-glutamát nagy koncentrációban való fogyasztása maradandó látáskárosodást okoz. A japán kutatók 20 százalékos töménységben alkalmazták az anyagot hat hónapig, és az ilyen diétán tartott patkányok retinája 75 százalékkal lett vékonyabb, mint szerencsésebb társaiké. Egy szemspecialista ugyanakkor rámutatott, hogy mindennapjainkban szinte lehetetlen ennyire túladagolni ezt az ízfokozó anyagot.
A japán Hirosaki Egyetem kutatói egy vizsgálat során meglepő felfedezést tettek. Azt találták ugyanis, hogy a magas nátrium-glutamáttartalmú diétán tartott patkányok látáskárosodást szenvedtek, és retinájuk elvékonyodott. Az ízfokozó élelmiszeradalék nagy koncentrációban található meg például a keleti konyha ételeiben, valamint a konzervekben. Az anyagot angol nevének rövidítése alapján MSG-ként is ismerik (monosodium glutamate) és az E-621 kódszámmal jelölik az ételek csomagolásán.

Megvakult állatok

A glutamát ingerületátvivő aminosav. Azt már korábban bebizonyították, hogy maradandó idegkárosodást okoz, ha közvetlenül a retinába fecskendezik. Azt azonban a Hiroshi Ohgoru által vezetett vizsgálat csak most bizonyította be, hogy a nátrium-glutamát akkor is károsítja a látást, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy töménységben tartalmazzák.

A mostani állatkísérletben három csoportba osztották a patkányokat. Az első csoportba tartozók hat hónapig emelt dózisban kaptak nátrium-glutamátot. Az egyik kontrollcsoportban csökkentett koncentrációban kaptak ebből az anyagból, a másikban pedig egyáltalán nem kaptak nátrium-glutamátot. A tömény glutamátkoszton tartott állatoknál akár 75 százalékkal is vékonyabb volt a retinája a normálisnál.

A teszt során bebizonyosodott, hogy a sérült retina fény hatására nem működött megfelelően, az állatok látása romlott. A csökkentett diétán tartott patkányok látása szintén károsodott, bár kisebb mértékben.

Nem tudni hol a határ

A kutatók azt találták, hogy a károsodott látású patkányok csarnokvizében - amelyben a retina úszik - magas volt a nátrium-glutamát koncentrációja. Az anyag hozzátapadt a retina sejtjeinek receptoraihoz, és elpusztította őket. Másodlagos következmény volt, hogy a megmaradó sejtek ingerületvezető képessége csökkent.

Ohguro szerint az első csoportba tartozó, jóformán vak patkányok diétájában 20 százalékos volt a nátrium-glutamát koncentrációja. Amennyiben ennél alacsonyabb volt a szer töménysége, akkor nem következett be károsodás. Ám a kutató hozzátette, hogy jelenleg még nem lehet meghatározni azt a határvonalat, amely felett már ártalmas az anyag szervezetbe jutása.

Nem szabad túlzásba vinni

A kutatók szerint a kísérlet megmagyarázza, hogy Kelet-Ázsia miért vezet a normáltenziós zöldhályog-megbetegedések gyakoriságában. Ez a glaukóma úgy vezet vaksághoz, hogy a szem belsejében végig normális marad a nyomás. A magasabb megbetegedési aránynak azonban genetikai okai is lehetnek. "Ahhoz, hogy a nátrium-glutamáttól valaki megvakuljon, sokkal, de sokkal többet kell belőle fogyasztani, mint amennyit szoktunk - mutatott rá Peng Tee Khaw, a londoni Moorfields Eye Hospital glaukóma-specialistája. - De ha valaki szereti nyakon önteni az ételét nátrium-glutamáttal, annak később problémái támadhatnak a retinájával."

Bár a patkányoknak adott glutamát mennyisége kiemelkedően magas volt, az évtizedekig tartó glutamátdús étkezés hosszú távon hasonló tüneteket válthat ki. Lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy a normáltenziós glaukóma csak a negyvenévesnél idősebb emberekben alakul ki.