Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Villám-világtérkép készült

2002.02.01. 09:40
A legtöbb villám Florida, a Himalája és Közép-Afrika területén csap be, az óceánok és a sarkköri területek felett azonban szinte soha nem villámlik - derül ki a NASA által nyilvánosságra hozott villám-világtérképből. A térképet két meteorológiai műhold többéves megfigyelései alapján állították össze.
A műholdakat speciális nagysebességű kamerákkal látták el a NASA Marshall Flight Center kutatói, amelyekkel a villámlás még nappal is regisztrálható. A műszerek több éves felvételei alapján összeállították a villámlás világtérképét, amelyből kiderül, hogy a villámok eloszlása korántsem egyenletes a földgolyón.

Floridában például az átlagosnál jóval gyakrabban villámlik, amit az is alátámaszt, hogy az állam területén évente nagyjából tíz ember válik villámcsapás áldozatává. A Himalája szintén "elektromos forró pont", mert az Indiai Óceán felől érkező nedves légtömegeket a magashegység megkeveri. A globális villámközpont azonban Közép-Afrika, ahol egész évben viharok tombolnak.

Az arktiszi és antarktiszi területeken keveset villámlik, mert a vízfelszín feletti levegő ritkán melegszik fel annyira, hogy a magasba törve vihart kavarjon. A műholdas adatok szezonális jelenségekre is rávilágítottak: az északi féltekén nyáron villámlik többet, az egyenlítő körül viszont inkább tavasszal és ősszel.