Piroska
3 °C
3 °C

Villám-világtérkép készült

2002.02.01. 09:40
A legtöbb villám Florida, a Himalája és Közép-Afrika területén csap be, az óceánok és a sarkköri területek felett azonban szinte soha nem villámlik - derül ki a NASA által nyilvánosságra hozott villám-világtérképből. A térképet két meteorológiai műhold többéves megfigyelései alapján állították össze.
A műholdakat speciális nagysebességű kamerákkal látták el a NASA Marshall Flight Center kutatói, amelyekkel a villámlás még nappal is regisztrálható. A műszerek több éves felvételei alapján összeállították a villámlás világtérképét, amelyből kiderül, hogy a villámok eloszlása korántsem egyenletes a földgolyón.

Floridában például az átlagosnál jóval gyakrabban villámlik, amit az is alátámaszt, hogy az állam területén évente nagyjából tíz ember válik villámcsapás áldozatává. A Himalája szintén "elektromos forró pont", mert az Indiai Óceán felől érkező nedves légtömegeket a magashegység megkeveri. A globális villámközpont azonban Közép-Afrika, ahol egész évben viharok tombolnak.

Az arktiszi és antarktiszi területeken keveset villámlik, mert a vízfelszín feletti levegő ritkán melegszik fel annyira, hogy a magasba törve vihart kavarjon. A műholdas adatok szezonális jelenségekre is rávilágítottak: az északi féltekén nyáron villámlik többet, az egyenlítő körül viszont inkább tavasszal és ősszel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!