Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A mesterséges vitaminoktól előbb halunk meg

2007.02.28. 17:05
Dán tudósok szerint növelik a halálozás kockázatát a mesterséges vitaminok és antioxidánsok, különösen a béta karotin, az A-, és az E-vitamin. A koppenhágai egyetemi klinika kutatói csaknem negyedmillió fős minta vizsgálata után jutottak a meglepő következtetésre.

A tudósok már publikált tanulmányokat elemeztek, és azt találták, hogy a szintetikus béta karotin, illetve az A-, és az E-vitamin rendszeres szedése konzervatív becslés szerint is öt százalékkal növeli a halálozás esélyét. A jelenséget magyarázó, pontosan leírható biokémiai folyamatról nem szól a tanulmány. A szóban forgó mesterséges anyagok azonban "szabad gyököket vonnak ki a szervezetből, amivel beavatkoznak a természetes védekező rendszerbe" – írják a dán kutatók a Journal of American Medical Association című szaklap legújabb számában.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a vizsgálat kizárólag a szintetikus táplálékkiegészítőkre vonatkozott, és nem foglalkozott a gyümölcsökben és zöldségekben fogyasztott anyagokkal, amelyekben kevesebb az antioxidáns. A C-vitamin ellen nem találtak terhelő adatokat, a szelén pedig inkább csökkenti a halálozás esélyét, de esetében további kutatásokra van szükség.

Kontármunka

"Rosszul közelítik meg a problémát" – mondta a dánok tanulmányáról Balz Frei, az Oregon állami egyetemen működő Linus Pauling Institute igazgatója. Balz szerint ugyanis olyan vizsgálatok vizsgálatáról van szó, amelyekben eleve beteg vagy veszélyeztetett alanyokon tesztelték a táplálék-kiegészítők hatását. Daniel Fabricant, az amerikai természetes táplálék-kiegészítő gyártók ágazati szervezetének (Natural Products Association) alelnöke szerint a tanulmány "kirívó különbséget mutat klinikai vizsgálatok tömegével, amelyek a halálozási esély legcsekélyebb mértékű növekedését sem mutatták ki."

Fabricant szerint a létező tanulmányok elemzése működő módszer lehet, de ebben az esetben félrevezető, mert nem számol rengeteg egyéb tényezővel, amelyek ugyancsak hatással lehetnek a halálozási esélyre. A tanulmány szerint Észak-Amerikában és Európában a felnőtt korú lakosság 10-20 százaléka, azaz akár 160 millió ember szedheti rendszeresen a vizsgált táplálék-kiegészítőket, és ennek jelentős következményei lehetnek a közegészségügyre nézve. A szerzők szerint főleg azért, mert az eredményeknek éppen az ellenkezőjét hirdető "intenzív marketingnek vagyunk kitéve."