Árpád
-2 °C
4 °C

A mesterséges vitaminoktól előbb halunk meg

2007.02.28. 17:05
Dán tudósok szerint növelik a halálozás kockázatát a mesterséges vitaminok és antioxidánsok, különösen a béta karotin, az A-, és az E-vitamin. A koppenhágai egyetemi klinika kutatói csaknem negyedmillió fős minta vizsgálata után jutottak a meglepő következtetésre.

A tudósok már publikált tanulmányokat elemeztek, és azt találták, hogy a szintetikus béta karotin, illetve az A-, és az E-vitamin rendszeres szedése konzervatív becslés szerint is öt százalékkal növeli a halálozás esélyét. A jelenséget magyarázó, pontosan leírható biokémiai folyamatról nem szól a tanulmány. A szóban forgó mesterséges anyagok azonban "szabad gyököket vonnak ki a szervezetből, amivel beavatkoznak a természetes védekező rendszerbe" – írják a dán kutatók a Journal of American Medical Association című szaklap legújabb számában.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a vizsgálat kizárólag a szintetikus táplálékkiegészítőkre vonatkozott, és nem foglalkozott a gyümölcsökben és zöldségekben fogyasztott anyagokkal, amelyekben kevesebb az antioxidáns. A C-vitamin ellen nem találtak terhelő adatokat, a szelén pedig inkább csökkenti a halálozás esélyét, de esetében további kutatásokra van szükség.

Kontármunka

"Rosszul közelítik meg a problémát" – mondta a dánok tanulmányáról Balz Frei, az Oregon állami egyetemen működő Linus Pauling Institute igazgatója. Balz szerint ugyanis olyan vizsgálatok vizsgálatáról van szó, amelyekben eleve beteg vagy veszélyeztetett alanyokon tesztelték a táplálék-kiegészítők hatását. Daniel Fabricant, az amerikai természetes táplálék-kiegészítő gyártók ágazati szervezetének (Natural Products Association) alelnöke szerint a tanulmány "kirívó különbséget mutat klinikai vizsgálatok tömegével, amelyek a halálozási esély legcsekélyebb mértékű növekedését sem mutatták ki."

Fabricant szerint a létező tanulmányok elemzése működő módszer lehet, de ebben az esetben félrevezető, mert nem számol rengeteg egyéb tényezővel, amelyek ugyancsak hatással lehetnek a halálozási esélyre. A tanulmány szerint Észak-Amerikában és Európában a felnőtt korú lakosság 10-20 százaléka, azaz akár 160 millió ember szedheti rendszeresen a vizsgált táplálék-kiegészítőket, és ennek jelentős következményei lehetnek a közegészségügyre nézve. A szerzők szerint főleg azért, mert az eredményeknek éppen az ellenkezőjét hirdető "intenzív marketingnek vagyunk kitéve."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?