Vízenjáró versenyt hirdet a New Scientist

2003.03.26. 15:10
Az Edinburghi Nemzetközi Tudományos Fesztivál és a New Scientist lap háromezer fontos összdíjazású versenyt hirdetett amatőr feltalálók számára. A 2003-as vízenjáró bajnokság nyertese egyben bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe is, mint a negyvenméteres vízenjárás rekordere.
Az edinburghi Royal Commonwealth uszodában április 11-én tartandó versenyben bárki indulhat, aki olyan cipőket barkácsol, melyekben képes 40 métert megtenni a víz felszínén. Három, egyenként 1000 font díjazású kategóriában indulhatnak a versenyzők. Az egyik díjat a legjobb tervezésű és kivitelezésű cipő viheti el, a két gyorsasági kategóriában pedig az 50 font alatti összegből összebarkácsolt, illetve az ennél komolyabb költségvetésű úszólábbelik indulhatnak. Az győz, aki rövidebb idő alatt képes a medence egyik végéből a másikba átsétálni, külső segítség nélkül.

Úszó biztosítás

A szervezők ötfős csapatokat várnak, a nevezési díj fejenként egy font. A cipő pilótáját két társa segítheti a cipők felvételénél és a vízrebocsátásnál, egy csapattársuk mögötte úszik, egyikük pedig a kiszállásnál segít. A cipőt viselő versenyzővel együtt legalább hármójuknak tudnia kell úszni.

Legjobb a vietnami papucs

A vízenjáró cipők bármilyen anyagból készülhetnek, feltéve, hogy nem szennyezik be a medence vizét. Követelmény, hogy esésnél azonnal lejöjjenek a versenyző lábáról, ezért nem lehet csatokkal vagy szíjakkal felerősíteni őket. A szervezők szerint legegyszerűbb egy pár vietnami papucsot alkalmazni felépítményként, azt könnyű lerúgni, ha felborul az ember. A cipőket pedig legolcsóbban szigetelőszalaggal összetartott, falapra rögzített műanyag palackokból lehet összebarkácsolni.

A cipőket megfelelően nagyra kell ahhoz méretezni, hogy képesek legyenek tulajdonosukat a víz felett tartani. A szabályok 2,5 méterben maximálják a cipők hosszúságát, szélességük pedig egyenként legfeljebb 2 méter lehet. A New Scientist szerint érdemes a cipő aljára cikcakkos fogazatot rögzíteni, hogy egy lépés után ne csússzon hátrafelé viselője. A verseny leggyorsabb vízenjárója a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerül.  • Hírek
  • Bankszámla