Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy fordítási hibát használ ki a vízüzemű autó feltalálója?

2006.07.29. 00:01
A benzin ára az egekben, a környezetszennyezés egyre súlyosabb, joggal kelt érdeklődést minden alternatív megoldás. Van olyan budapesti kutatóközpont, ahol kondenzátorokkal kísérleteznek, van aki a krumplimeghajtásban hisz, egy magyar feltaláló, Spanyol Zoltán szerint pedig a legjobb megoldás a vízüzemű autó volna. A KFKI fizikusa azonban azt állítja, a vízautó egyszerű szemfényvesztés, a feltaláló a szabadalom fordítási hibáját használja haszonszerzésre.

Korábban írtunk a vízüzemű autó megvalósításáért dolgozó Vízenergia Alapítványról. Az alapítvány 2006 elejétől társadalmi célú hirdetésekben kérte az adófizetők adójának egy százalékát, a hirdetésben támogatóként szereplő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem akkor közleményben határolódott el a találmánytól. Azóta a Miskolci Egyetem is elhatárolódott, a Vízenergia Alapítvány azonban azóta is ezzel a két egyetemmel igyekszik anyagi támogatókat szerezni.

Spanyol Zoltán webjén és hirdetéseiben azt terjeszti, hogy találmánya a "vízenergiát" hasznosítja: "A projektem alapja a víz nukleáris energiájának hasznosítása, azaz a szabadalmaztatott találmányom bevezetése a robbanómotorok, kazánok, sugárhajtóművek, áramtermelő aggregátorok és szinkrongenerátorok üzemeltetésére. Ez az üzemeltetési eljárás azt jelenti, hogy a jövőben a szénhidrogén[-]származékok helyett a vizet tankolják fel az autók, a gépek és az égés végterméke is a Föld biológiai lényeit éltető tiszta víz lesz" - fogalmaz a Vízenergia Alapítvány ismertetője.

Szemfényvesztés

Dr. Földes István, az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének (KFKI) fizikusa szerint ez egyszerű szemfényvesztés. Spanyol Zoltán azt használja ki, hogy a magyarok nem nagyon beszélnek nyelveket. A feltaláló népszerűsítő kampányával ellentétben a német szabadalmi hivatalban bejegyzett dokumentum nem vízüzemű meghajtásról szól.

"Szabadalmat bármilyen ötletre lehet kapni, amiről még nincs szabadalom - érvel a kutató. - Nem az a fontos, hogy a szabadalom tárgya működjön, hanem az a fontos, hogy valami hasonló még ne legyen védve. Spanyol Zoltán esetében a már feltalált hidrogénnel hajtott autók hatékonyabbá tételéről szól a szabadalom, ő pedig úton-útfélen vízüzemű autóról beszél. Azt használja ki, hogy a magyarok nem tudnak jól németül, ugyanis a Wasser a víz, a Wasserstoff pedig a hidrogén."

Másra van szabadalom

Földes István szerint ezenfelül már a szabadalomra való hivatkozás is sántít: "Németországban ez úgy működik, hogy ha valakinek van egy ötlete, és azt szabadalmaztatni akarja, benyújtja javaslatát, és ezt a kérelmet a szabadalmi hivatal nyilvánosságra hozza. Ezen az anyagon rajta van a hivatal pecsétje, és Offenlegungsschriftnek, vagyis bemutató, nyilvánosságra hozatali íratnak hívják." Spanyol Zoltán 1986-ban adta be ezt az íratot Nukleomeghajtás víz által (Der Nukleonantrieb durch Wasser) címmel.

"Ebben a húszoldalas anyagban Spanyol úr kémia- és fizikatankönyvekből másolt ki fejezeteket, de igazából nincs benne sok arról, hogy pontosan mit szeretne csinálni. Valamiféle zavaros nukleomeghajtásról beszél, bevezeti ezt a terminológiát, ami valójában nem létezik" - fogalmaz az MTA doktora.

Földes István elmondta, hogy tudományos értelemben tulajdonképpen teljesen lényegtelen, mit ír le az Offenlegungsschriftben a feltaláló, Spanyol Zoltán esetében különöse nem, mivel a német szabadalmi hivatal nem erre adott tanúsítványt.

"A szabadalomnak, a hatoldalas Patentschriftnek már a címe is más - hívja fel a figyelmet a kutató. - Szó sincs benne víz általi nukleomeghajtásról, a címe Hidrogénnel meghajtott robbanómotor (Mit Wasserstoff betriebener Verbennungsmotor). Itt már nem arról van szó, hogy önmagától megy, mint a nyilvánosságra hozatali anyagban, mert ezeknek a sületlenségeknek a német szabadalmi hivatal ellenállt."

A Vízenergia Alapítvány vezetője rendszerint egy - amúgy évtizedek óta létező - plazmavágóval demonstrálja kutatását, ugyanis a vízüzemű eszköz a fémet is képes elvágni. Földes István szerint itt is szemfényvesztéssel állunk szemben: "Spanyol úr azt mondja ilyenkor, hogy meggyulladt a hideg víz, és plazmává, gőzzé vált, vagyis hangsúlyozottan a víz elégetésével kíván energiát nyerni. Valójában persze a víz nem ég el, hanem melegítés hatására a folyékony víz gőzzé válik, további melegítésre a vízmolekulák szétbomlanak, az atomok ionizálódnak, azaz igen sok hő hatására pozitív ionokból és negatív elektronokból álló keverék, plazma keletkezik a plazmavágóban, mégpedig a hálózati áram hatására. Vagyis az eszköz nem termeli, hanem fogyasztja az áramot."

Ellentmond a fizika törvényeinek

A BME szakvéleménye szerint ráadásul a szabadalom ellentmond a fizika törvényeinek. Palkovics László tanszékvezető 1998-ban elemzést írt a találmányról a Gazdasági Minisztériumnak. Szakvéleménye megállapítja: "Mivel az elképzelésben a víz felbontásához szükséges energia pontosan ugyanakkora, mint amennyi az elégetéskor keletkezik, a találmány szerinti hajtásrendszernél a motor teljes teljesítménye a tüzelőanyagul szolgáló hidrogén előállítására fordítódik, és a jármű hajtására fennmaradó teljesítmény nulla. Összefoglalva: a feltaláló a természet legfontosabb törvényét, az anyag- és energiamegmaradás törvényét figyelmen kívül hagyta."

Az Index megkereste Spanyol Zoltánt, reagáljon Földes István állításaira, a feltaláló azonban azt mondta, hogy nem nyilatkozik.