Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Egy fordítási hibát használ ki a vízüzemű autó feltalálója?

2006.07.29. 00:01
A benzin ára az egekben, a környezetszennyezés egyre súlyosabb, joggal kelt érdeklődést minden alternatív megoldás. Van olyan budapesti kutatóközpont, ahol kondenzátorokkal kísérleteznek, van aki a krumplimeghajtásban hisz, egy magyar feltaláló, Spanyol Zoltán szerint pedig a legjobb megoldás a vízüzemű autó volna. A KFKI fizikusa azonban azt állítja, a vízautó egyszerű szemfényvesztés, a feltaláló a szabadalom fordítási hibáját használja haszonszerzésre.

Korábban írtunk a vízüzemű autó megvalósításáért dolgozó Vízenergia Alapítványról. Az alapítvány 2006 elejétől társadalmi célú hirdetésekben kérte az adófizetők adójának egy százalékát, a hirdetésben támogatóként szereplő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem akkor közleményben határolódott el a találmánytól. Azóta a Miskolci Egyetem is elhatárolódott, a Vízenergia Alapítvány azonban azóta is ezzel a két egyetemmel igyekszik anyagi támogatókat szerezni.

Spanyol Zoltán webjén és hirdetéseiben azt terjeszti, hogy találmánya a "vízenergiát" hasznosítja: "A projektem alapja a víz nukleáris energiájának hasznosítása, azaz a szabadalmaztatott találmányom bevezetése a robbanómotorok, kazánok, sugárhajtóművek, áramtermelő aggregátorok és szinkrongenerátorok üzemeltetésére. Ez az üzemeltetési eljárás azt jelenti, hogy a jövőben a szénhidrogén[-]származékok helyett a vizet tankolják fel az autók, a gépek és az égés végterméke is a Föld biológiai lényeit éltető tiszta víz lesz" - fogalmaz a Vízenergia Alapítvány ismertetője.

Szemfényvesztés

Dr. Földes István, az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének (KFKI) fizikusa szerint ez egyszerű szemfényvesztés. Spanyol Zoltán azt használja ki, hogy a magyarok nem nagyon beszélnek nyelveket. A feltaláló népszerűsítő kampányával ellentétben a német szabadalmi hivatalban bejegyzett dokumentum nem vízüzemű meghajtásról szól.

"Szabadalmat bármilyen ötletre lehet kapni, amiről még nincs szabadalom - érvel a kutató. - Nem az a fontos, hogy a szabadalom tárgya működjön, hanem az a fontos, hogy valami hasonló még ne legyen védve. Spanyol Zoltán esetében a már feltalált hidrogénnel hajtott autók hatékonyabbá tételéről szól a szabadalom, ő pedig úton-útfélen vízüzemű autóról beszél. Azt használja ki, hogy a magyarok nem tudnak jól németül, ugyanis a Wasser a víz, a Wasserstoff pedig a hidrogén."

Másra van szabadalom

Földes István szerint ezenfelül már a szabadalomra való hivatkozás is sántít: "Németországban ez úgy működik, hogy ha valakinek van egy ötlete, és azt szabadalmaztatni akarja, benyújtja javaslatát, és ezt a kérelmet a szabadalmi hivatal nyilvánosságra hozza. Ezen az anyagon rajta van a hivatal pecsétje, és Offenlegungsschriftnek, vagyis bemutató, nyilvánosságra hozatali íratnak hívják." Spanyol Zoltán 1986-ban adta be ezt az íratot Nukleomeghajtás víz által (Der Nukleonantrieb durch Wasser) címmel.

"Ebben a húszoldalas anyagban Spanyol úr kémia- és fizikatankönyvekből másolt ki fejezeteket, de igazából nincs benne sok arról, hogy pontosan mit szeretne csinálni. Valamiféle zavaros nukleomeghajtásról beszél, bevezeti ezt a terminológiát, ami valójában nem létezik" - fogalmaz az MTA doktora.

Földes István elmondta, hogy tudományos értelemben tulajdonképpen teljesen lényegtelen, mit ír le az Offenlegungsschriftben a feltaláló, Spanyol Zoltán esetében különöse nem, mivel a német szabadalmi hivatal nem erre adott tanúsítványt.

"A szabadalomnak, a hatoldalas Patentschriftnek már a címe is más - hívja fel a figyelmet a kutató. - Szó sincs benne víz általi nukleomeghajtásról, a címe Hidrogénnel meghajtott robbanómotor (Mit Wasserstoff betriebener Verbennungsmotor). Itt már nem arról van szó, hogy önmagától megy, mint a nyilvánosságra hozatali anyagban, mert ezeknek a sületlenségeknek a német szabadalmi hivatal ellenállt."

A Vízenergia Alapítvány vezetője rendszerint egy - amúgy évtizedek óta létező - plazmavágóval demonstrálja kutatását, ugyanis a vízüzemű eszköz a fémet is képes elvágni. Földes István szerint itt is szemfényvesztéssel állunk szemben: "Spanyol úr azt mondja ilyenkor, hogy meggyulladt a hideg víz, és plazmává, gőzzé vált, vagyis hangsúlyozottan a víz elégetésével kíván energiát nyerni. Valójában persze a víz nem ég el, hanem melegítés hatására a folyékony víz gőzzé válik, további melegítésre a vízmolekulák szétbomlanak, az atomok ionizálódnak, azaz igen sok hő hatására pozitív ionokból és negatív elektronokból álló keverék, plazma keletkezik a plazmavágóban, mégpedig a hálózati áram hatására. Vagyis az eszköz nem termeli, hanem fogyasztja az áramot."

Ellentmond a fizika törvényeinek

A BME szakvéleménye szerint ráadásul a szabadalom ellentmond a fizika törvényeinek. Palkovics László tanszékvezető 1998-ban elemzést írt a találmányról a Gazdasági Minisztériumnak. Szakvéleménye megállapítja: "Mivel az elképzelésben a víz felbontásához szükséges energia pontosan ugyanakkora, mint amennyi az elégetéskor keletkezik, a találmány szerinti hajtásrendszernél a motor teljes teljesítménye a tüzelőanyagul szolgáló hidrogén előállítására fordítódik, és a jármű hajtására fennmaradó teljesítmény nulla. Összefoglalva: a feltaláló a természet legfontosabb törvényét, az anyag- és energiamegmaradás törvényét figyelmen kívül hagyta."

Az Index megkereste Spanyol Zoltánt, reagáljon Földes István állításaira, a feltaláló azonban azt mondta, hogy nem nyilatkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!