Bonifác
10 °C
16 °C

Mikrobák lakják a Vénuszt?

2002.09.27. 10:43
A Nap felől a második bolygó felszíne elviselhetetlenül forró, légköre mérgező, éghajlata agresszív. A texasi egyetem munkatársai szerint mégis laknak ott mikroorganizmusok.
Dirk Schutze-Makuch El Pasó-i tudós úgy véli, hogy bár a Vénusz légköre erősen kavargó savas felhőkből áll, ötven kilométeres magasságban viszonylag elviselhetők a körülmények: a hőmérséklet körülbelül 70 Celsius fok, a nyomás körülbelül egy atmoszféra. Schutze-Makuch szerint ez a legnagyobb magasság, ahol vízcseppek vannak.

Különös anyagok

A szakember és kollégái az élet további jelei után kutatva átnézték a korábban a bolygónál járt szondák - az orosz Venyera, illetve az amerikai Pioneer és Magellán - által gyűjtött adatokat.

A Vénusz légkörének a bolygót érő napfény és sugárzás miatt nagy mennyiségű szén-monoxidot kellene tartalmaznia - de nem tartalmaz. A magyarázat az lehet, hogy élőlények fogyasztják el.

A szondák emellett kén-hidrogént és kén-dioxidot találtak. Mivel e két gáz reakcióba lép egymással, ritkán fordulnak elő valahol egyszerre. Ennél is titokzatosabb a karbonil-szulfid jelenléte, amit a biológiai jelenlét félreérthetetlen jelének tartanak.

"A kén-hidrogén vagy karbonil-szulfid keletkezhetnek - számunkra ismeretlen - nem biológiai reakciókban is, de mindkettőhöz katalizátorra van szükség. A Földön a leghatékonyabb katalizátorok a mikrobák" - mondta a New Scientistnek Schutze-Makuch, aki szerint a vénuszi mikrobák energiaforrása a Napból jövő ibolyántúli fény lehet. Egyéb magyarázat híján a helyi élet indokolhatná, hogy a bolygó ultraibolya képein titokzatos sötét foltok észlelhetők.

Szondák később

A mikrobiológusok szerint az élethez összefüggő vízmennyiség kell, parányi cseppek nem elegendőek. Schutze-Makuch azzal védte álláspontját, hogy eredetileg is úgy tudtuk, hogy a légkör felmelegedése előtt a Vénuszt egykor óceánok fedték - a mikroorganizmusok így nem a vízcsöppekben alakultak ki, csak később szorultak vissza oda.

A Vénuszra legközelebb 2005-ben látogat szonda. Az európai űrügynökség Venus Express programja a bolygó légkörét vizsgálja majd, de a svéd űrügynökség jelenleg is partnereket keres egy 2010-re tervezett misszióhoz, amely légköri mintákat hozna vissza a Földre.