Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fáj a feje? Kapcsolja ki a wifit!

2006.05.17. 11:45
Egy brit tanulmány szerint a vezeték nélküli hálózatok és más elektromágneses eszközök közelsége bizonyos embereknél hiperérzékenységet vált ki. A magyar sugárbiológus szerint bizonyíték nincs rá, de azért nem árt óvatosnak lenni.
A Powerwatch nevű független brit felügyeleti szerv legújabb kutatásaira alapozva azt állítja, hogy egyes embereknél fejfájást, ingerlékenységet, koncentrációkiesést is okozhat a wifi. A Powerwatch szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a vezeték nélküli hálózatok és más elektromágneses eszközök közelsége bizonyos embereknél hiperérzékenységet vált ki, írja a TopTechNews. A szervezet elnöke ugyanakkor azt is hozzáteszi, úgy tűnik, az embereknek csak egy nagyon kis hányadát érinti ez a probléma.

Alasdair Philips, a Powerwatch igazgatója azt mondja, számos doktorral és fogorvossal találkozott, akik vezeték nélküli hálózatot telepítettek rendelőjükbe, majd egyes alkalmazottak fejfájásra vagy koncentrációs zavarokra panaszkodtak. Ám mikor eltávolították a wifit, ezek a panaszok megszűntek. Philips szerint egyes kutatások azt valószínűsítik, hogy tízezer emberből mindössze egy "elektroérzékeny", mások úgy vélik, minden harmadik embert érint a probléma. A Powerwatch szerint a lakosság 2-3 százaléka elektroérzékeny valamilyen szinten.

Gyanakodjunk, ha sok a fejfájásos panasz

A brit kormány egészségvédelmi ügynöksége (HPA) egy hónapja állított fel egy olyan csoportot, melynek az a feladata, hogy preventív eszközöket fejlesszenek ki a lakosság számára. A Powerhouse vezetője szerint a mobiltelefonok adótornyai sokkal nagyobb problémát jelentenek mint a wifi, ugyanakkor szerinte csak akkor szabadna vezeték nélküli hálózatokat használni, ha elkerülhetetlenül szükséges.

Philips azt tanácsolja a cégeknek, hogy ne vezessenek be wifi-hálózatot az irodában, de ha már megtették, akkor is figyeljék alkalmazottaikat, és ha a szimptómák jelentkeznek, ültesse őket egy vezetékes hálózattal felszerelt helyre. Azt is megemlítette, hogy az elektromágneses sugárzás elsősorban a hálózati csomópontok közelében koncentrálódik.

A wifi állítólagos káros hatására persze nem most hívják fel először a figyelmet: még 2003 őszén egy chicagói iskola ellen nyújtottak be keresetet a szülők, azt állítva, hogy a tanintézménybe telepített vezeték nélküli hálózat káros lehet az egészségre, "amint azt több szakértő is állítja".

Csak óvatosan

A vezeték nélküli hálózatok nem jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, mint mondjuk a mobilkészülékek, állítja a Sugárbiológiai Intézet főosztályvezetője. Thúróczy György kérdésünkre azt is elmondta, ezek az eszközök általában külön-külön az egészségügyi határérték alatti elektromágneses expozícióval rendelkeznek, ám azok a kutatások, melyek több eszköz együttes jelenlétét vizsgálnák, csak a jövőben várhatóak.

A jelenlegi vezeték nélküli eszközök közül a mobiltelefonok produkálják a legnagyobb expozíciót, ám ez a behatás nem állandó - csak akkor áll fenn, mikor a fejünkhöz közel emeljük a telefont. A főosztályvezető egy finn-norvég kutatást említ, melynek során kimutatták, hogy a mobilok elterjedésével nőtt a fejfájásos panaszok száma. Ugyanakkor az elektromágneses behatásra általában csak a lakosság 0,1-2 százaléka érzékeny.

Bár a vezeték nélküli eszközök külön-külön biztonságosak, a sugárbiológus azt tanácsolja, hogy ha nem indokolt, ne használjuk ezeket az eszközöket egyszerre nagy számban.