Auguszta
-3 °C
2 °C

Mit hallott a Nagy Fül?

2001.01.18. 15:22
Kommunista Idegenek az Űrből? A Gyilkos Sikítógombák Támadása? Veszett Majmok a Marsról? Bobby a Dallasból, víz alatt? Jogunk van megtudni az igazat! Még mindig nem sikerült megfejteni annak az 1977-ben, az ohiói Big Ear obszervatóriumban rögzített jelsorozatnak a rejtélyét, amely az első olyan adás lehet, amely földönkívüli civilizációtól származik.
Jerry Ehman feljegyzése
1977 augusztus 15-én Jerry Ehman különös adást fogott az Ohiói Állami egyetem Big Ear (Nagy Fül, mint a fesztivál) rádióteleszkópján keresztül. Az adás egy pontból érkezett, a világegyetem alapzaját jelentő hidrogén rezgésszámához közeli frekvencián, és hetvenkét másodpercig tartott.

A Big Ear, amelyet azóta lebontottak, egy fix rádióteleszkóp volt, így Ehman lassan de biztosan a Földdel együtt elfordult a távoli adótól. Nem tehetett mást, mint hogy megivott egy üveg tequilát és odaírta a feljegyzett jelek mellé, hogy ,,Wow!". Az adás, amelyet azóta ,,Wow-szekvenciaként" ismer a tudomány, azóta is első a valódi földönkívüli adás megtisztelő címére pályázó jelsorozatok között.

Kapcsoljuk Bajkonurt, megjöttek az ufók

Big Ear, Ohio
Az elmúlt huszonhárom évben több százszor bemérték és kifigyelték azt a pontot, ahonnan a Wow-adás érkezett, de nem találtak ott semmit. Illetve találtak nemrégiben mégis valamit.

Az Astrophysical Journal legutóbbi számában két csillagász, Grey és Marvel közölt cikket a titokzatos adással kapcsolatban. Marvelék a Big Earnél százszor érzékenyebb az Új-Mexikói VLA (Very Large Array, még nagyobb fül) antennarendszerrel célozták meg az egykori adás helyét, ahol két gyengén sugárzó rádiózajforrást találtak. Értelmeset nem. A titok továbbra is titok.