Bernadett
-2 °C
12 °C

Szcientológusok tüntettek Debrecenben

2009.01.31. 18:18
Körülbelül százan tüntettek a pszichiátriában használt módszerek ellen szombaton Debrecenben, a Kölcsey Központ előtt, ahol a Magyar Pszichiátriai Társaság tartotta vándorgyűlését.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány által szervezett demonstráció résztvevői szórólapokat osztogattak, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy nincsenek valódi gyógymódok a pszichiátriában. Megítélésük szerint "a pszichiátria mai kezelései nem a valódi mentális egészség felé vezetnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan alternatívák, amelyekkel tényleges segítséget lehet nyújtani a mentális zavaroktól szenvedő embereknek".

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány (CCHR) egy nemzetközi szervezet, amit a Szcientológia Egyház alapított 1969-ben. Az alapítvány honlapja szerint a CCHR legfőbb célkitűzése, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiáterek által elkövetett visszaéléseket. A szervezet retorikája egyoldalú, a tagok sokszor nincsenek tisztában a pszichiátria fejlődésével, a tudományág utálata esetükben leginkább hitkérdés.

Nem zavarták őket

Degrell István professzor, a Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusának elnöke szerint a demonstrálók nem zavarták meg a háromnapos, szombaton befejeződött tanácskozást. Degrell korábban úgy nyilatkozott, hogy a pszichiátriai betegségek már népegészségügyi problémát jelentenek Magyarországon, az ország bizonyos részein kritikus állapotok uralkodnak. A debreceni vándorgyűlés kapcsán hangsúlyozta, soha nem volt még ennyi témát átfogó gyűlés Magyarországon, a genetikától a szociálpszichológia témaköréig 285 előadás hangzott el a három nap alatt. A résztvevők száma meghaladta a kétezret.

Degrell István a kutatások közül kiemelte a genetikát mint az orvostudomány legjobban fejlődő területét, és beszámolt arról, hogy egy átfogó vizsgálat keretében a debreceni orvoscentrum több egyetemmel és pszichiátriai központtal összefogva ötszáz skizofrén beteg genetikai állományát fogja kutatni, a betegség eddig még ki nem mutatott jegyeit keresik. Kiemelte még a depresszió és a szenvedélybetegségek kutatását, amelyek népegészségügyi problémák, mint ahogyan azt a betegek és az öngyilkosságok növekvő száma is mutatja. Szerinte itt a megelőzés a legfontosabb, amit programokkal és gyógyszeres kezelésekkel lehet segíteni.

A tudományág általános helyzetéről elmondta, habár az európai tendencia az, hogy a pszichiátriai és mentálhigiénés kutatások és terápiák kiemelt kormányzati programok, itthon a feltételek folyamatosan romlanak. Véleménye szerint a szakemberhiány, az aránytalan és a lakossági igényekhez nem igazodó ágyszámelosztás, valamint az ágyszámleépítés jelenti a legkomolyabb problémát. Országos szinten és az észak-alföldi régióban egyaránt felfedezhetőek az aránytalanságok: míg a Debreceni Egyetem kifejezetten jó helyzetben van mind a szakembereket, mind a létesítmények állapotát tekintve, addig van, ahol kritikus állapotok uralkodnak. A professzor úgy véli, az ágyszámot bármikor lehet korrigálni, azonban az elvándorolt szakemberek elvesztése óriási probléma, pótlásuk évtizedek kérdése is lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!