Edit
15 °C
29 °C

Rekonstruálták az ókori izraeliek arcvonásait

2009.01.21. 12:40
A zsidó vallás szigorúan tiltja az emberábrázolást és a törvények tiltják az exhumálást, de néhány koponyacsont segítségével rekonstruálták a régi arcvonásokat.

Senki sem tudja, hogy valójában hogy nézhetett ki Mózes vagy Jézus. Míg az egyiptomiak, görögök és rómaiak külleméről fogalmat alkothatunk a műalkotások révén, a zsidóknál a vallás tiltja az emberábrázolást, így hitelesnek tekinthető ókori portrék sincsenek. További akadályt jelent, hogy az izraeli törvények ritka kivételektől eltekintve tiltják a sírok exhumálását.

A világon elsőként a tel-aviv-i egyetem tudósának, Eugene Kobyliansky professzornak sikerült hitelt érdemlően rekonstruálni az ókori zsidók arcvonásait. A tudós megalkotta egy átlagos férfi arcmását, aki nagyjából Kr. e. 332 és 37 között élhetett az ígéret földjén, valamint egy olyan asszonyét, aki nagyjából Kr. e. 37 és Kr. u. 324 között, a római uralom idején volt Izrael lakosa.

Kobyliansky a Holt-tenger és a Jordán-folyó melletti régészeti feltárásokon előkerült ókori koponyatöredékeken végzett méréseket, majd ennek alapján műanyag sablonokat készített. Az arcrekonstrukciót az Orosz Tudományos Akadémia Etnológiai és Antropológiai Kutatóintézetének speciális szoftvere tette lehetővé. A legmodernebb számítógépes program 70 százalékos pontossággal teszi lehetővé az arcvonások újraalkotását. A műanyag sablonokat a XVII. századi prágai zsidótemetőből előkerült koponyákkal is összehasonlította.

Az arcrekonstrukcióhoz emellett felhasználta egy ókori férfi és egy nő koponyáját is. A férfi az őshonos népesség képviselője volt, amely a történelem előtti időktől napjainkig népesíti be a Földközi-tenger térségét. A nő arcvonásai is magukon viselik az összes mediterrán jellegzetességet, ám némi afrikai beütéssel, különösen ami az arcformát és az orrot illeti. "Az asszony felmenői között minden kétséget kizáróan voltak afrikai ősök. A történelemből és Salamon királyról szóló történetekből tudjuk, hogy Izraelben éltek etióp zsidók. Ennél a nőnél felfedeztük az afrikai beütést annak ellenére, hogy bőre fehér lehetett" - magyarázta a kutató, aki az arcrekonstrukcióról szóló tanulmányt az Anthropol Anz című német szaklap legfrissebb számában publikálta.