Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korlátlan őssejt-forrásunk: a zsír

-1.11.30. 00:00
A durhami Duke Egyetem és a velük együttműködő Artecel Sciences kutatói kifogyhatatlannak tűnő őssejt-forrást fedeztek fel a plasztikai sebészeti zsírleszívás során nyert zsírban, amelyből - most úgy tűnik - akár idegsejtek is előállíthatók.
A zsírból nyerhető őssejtekre vonatkozó kutatások már jónéhány éve folynak, és az elmúlt néhány évben már sikeresen produkáltak ebből az alapanyagból - a zsírhoz hasonlóan a kötőszövetekhez tartozó - porc-, és csont-sejteket, most azonban sikerült az őssejteket úgy átprogramozniuk, hogy azok az idegsejtté válás útján indultak el.

Bár a kísérlet pillanatnyi állapotában még nem lehet biztosan tudni, hogy valóban működőképes idegsejteket nyernek-e, a kutatók erősen bíznak benne, hogy így lesz, és az ily módon nyert sejtek alkalmasak lesznek a központi idegrendszer betegségeinek és rendellenességeinek kezelésére. Henry Rice, a Duke Egyetem sebésze - aki a Biochemical and Biophysical Research Communications-ban közölt tanulmányt első helyen jegyzi - szerint a kísérletek azt mindenesetre már eddig is bebizonyították, hogy lehetséges a felnőtt szervezetből származó zsír-őssejtek fejlődési vonalának megváltoztatása.

Tiszta ideg

Rice és kutatótársai nemcsak emberből, hanem egérből származó zsír-őssejtekkel is elvégezték a kísérletet. Mindkét esetben különféle vegyianyagokkal és növekedés-serkentőkkel kezelték azokat, majd hagyták fejlődni a laboratóriumban. "A kezelt sejtek már néhány óra múlva idegsejt-formát öltöttek, és nagymennyiségű proteint termeltek, amelyet csak idegsejtek produkálnak" - mondta Rice.

A tanulmány társszerzője, Jeffrey Gimble, az Artecel Sciences-től, azt hangsúlyozta, hogy munkájuk egy ígéretes lépés a kifogyhatatlan őssejt-utánpótlás biztosítása felé. "Közismert, hogy az idegsejt előállítható a szervezet csontvelőjéből nyert felnőtt [nem embrionális] őssejtekből is, de a mi zsírt használó változatunk egy korlátlan, könnyen megszerezhető őssejt-ellátást ajánl."

A kutatók sietnek leszögezni, hogy még számos akadályt kell leküzdeni, mielőtt ezeknek a sejteknek a klinikai alkalmazására sor kerülhet. A két legfontosabb: Először is, a zsírból származó idegsejtek egyelőre csak néhány napig életképesek, tehát el kell érni élettartamuk jelentős meghosszabbodását. Másodszor - bár külsőre hibátlan idegsejteknek tűnnek -, meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban működőképesek-e élő szervezetben. Az első ilyen jellegű állatkísérletek hamarosan sorra kerülnek.