Auguszta
-7 °C
0 °C

Ezeréves zsoltároskönyv lapult a mocsárban

2006.07.28. 16:15
Ezeréves zsoltároskönyvet talált egy építőmunkás egy ír mocsárban, ami baljóslatú módon állítólag az Izrael elpusztításáról szóló fejezetnél volt nyitva. A leletet Írország eddigi legjelentősebb felfedezéseként tartják számon.

A sasszemű munkás egy markolóval dolgozott éppen, amikor a mocsárban kiszúrta a bőrkötésű könyvet. Az 1000-1200 éves zsoltáros kötetet Írország középső területén találták, a pontos lelőhelyet azonban addig nem árulja el a leletet vizsgáló ír régészcsoport, amíg be nem fejezik a terület részletes átvizsgálását.

Bőrkötés


Észrevették (forrás: Seattlepi.com)

A körülbelül húszoldalas, latin nyelvű könyvet időszámításunk szerint 800 és 1000 között írták, a borító és a könyv lapjai is állatbőrből készültek. Ez az első középkori szöveg, amit Írországban az elmúlt kétszáz évben találtak. A régészek már most, egy héttel megtalálása után, Írország Holt-tengeri tekercseiként emlegetik, írja a Guardian.

A National Geographic információi szerint a könyvet nyitott állapotban találták, ráadásul baljóslatú módon éppen a 83. zsoltárnál volt nyitva, annál a résznél, amely az Izrael körüli nemzetek Izrael elleni szövetkezéséről számol be: "Jertek - mondják -, irtsuk ki e népet, ne is emlékezzenek többé Izráel nevére! ... Foglaljuk el Isten birtokát!" - írja a zsoltár. A riasztó véletlen inkább a két hete zajló libanoni konfliktus miatt felröppent híresztelés, ugyanis egy másik, ausztrál forrás fotót is közöl a leletről, és azon az ősi zsoltáros kötet zárva látható.

Megdöbbentő lelet

"Megdöbbentő jelentőségű lelet. A legvadabb álmaiban sem gondoltam ilyen törékeny és ritka leletre. Tanúsítja a sziget korai keresztény civilizációjának hihetetlen gazdagságát és az ősi Írország egyedülállóságát" - fogalmaz közleményében Pat Wallace, a dublini Nemzeti Múzeum igazgatója.

A régészek egyelőre nem tudják, hogyan végezhette a könyv a lápos vidéken, de úgy vélik, a savas, nyirkos közeg segített tartósítani a bőrökből készített könyvet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!