Taksony
-2 °C
3 °C

Meddig tudna ellőni Kim Dzsongun? Két percben összefoglaltuk

Észak-Korea több mint két hónapja, szeptember 15-e óta nem hajtott végre rakéta- és atomkísérletet, de kedden újabb interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) indítottak. A Hvaszong-15 volt az eddigi legmodernebb ICBM-jük, ami Japán előtt, a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében csapódott a vízbe, de magasabbra ért fel, mint bármelyik eddigi tesztrakétájuk.

A mostani teszt után is elhangzott szakértőktől, hogy Észak-Korea gyorsabban halad a rakéta- és atomprogrammal, mint korábban feltételezték. Akár egy évre lehetnek attól, hogy tényleg el tudják érni egy ICBM-mel az amerikai partokat. Dél-Korea azt sem zárja ki, hogy ezzel párhuzamosan az atomprogramjuk céljait is elérik 2018-ban, vagyis felszerelhető miniatürizált robbanófejeket tudnak majd gyártani.

Szöul a rakétatesztre válaszul precíziós rakétacsapásokat hajtott végre gyakorló célpontok ellen, Donald Trump Kínára próbált hatni, hogy teljesen vágja el Észak-Korea olajellátását. Kína küldött egy követet Phenjanba az elmúlt hetekben, de egyelőre nem látszik, ennek milyen eredménye volt. Észak-koreai diplomaták azonban a CNN-nek megint arról beszéltek, hogy Phenjan nem érdekelt a diplomáciában, amíg teljesen birtokában nem lesz a nukleáris elrettentő képességnek.