Árpád
-2 °C
4 °C

A BKK-automaták fosztogatóinak nyomában

A Közlekedő Tömeg témára specializálódott autodidakta szakértőjével feltérképeztük a helyszíneket, módszereket. Nem kis pénz megy el.

Ha közelebbről megnézzük, Budapesten már alig van olyan BKK-s jegy- és bérletautomata, ami ne lenne megpiszkálva. Konkrét csoportok ragasztják, tömítik a gépeket, automatánként akár napi négyezer forintot is keresve. De mit tud tenni ön, ha nem akarja, hogy a pénze ügyeskedők kezére kerüljön? 

Megkeresésünkre a BKK a következőket válaszolta: A jegykiadó automaták nem rendeltetésszerű használatának megakadályozása érdekében a T-Systems és a BKK – már a jelenségek megjelenésétől kezdődően – több alkalommal szoftveres és hardveres fejlesztést vezetett be. A probléma megjelenését követően a BKK műszaki javaslatot kért a T-Systemstől az érmekiadó nyílások eltömítési lehetőségének megszüntetése érdekében, melyre a T-Systems javaslatot dolgozott ki. Így került sor 2017. április-májusban az érmeszenzorrendszer beszerelésére a teljes automatahálózaton. A fejlesztés eredményeként amennyiben az érmecsatornába idegen tárgy kerül, akkor az automata az idegen tárgy eltávolításáig letiltja a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva azt, hogy az eltömítés eltávolításáig további ügyfelek károsuljanak. Ebben az esetben az automatánál a bankkártyás fizetésre továbbra is van lehetőség.

A tapasztalható visszaélések megszüntetése és az ügyfelek megkárosításának elkerülése érdekében a BKK egyéb intézkedést is tett: 

A bankjegykiadó nyílás eltömítése miatt bevezették, hogy 60 másodpercet követően az automata visszahúzza a visszajáró bankjegyet, megakadályozva, hogy eltömítés esetén az illetéktelenek kezébe kerüljön, továbbá  bankjegy visszaadás során az automata hangjelzéssel figyelmezteti az ügyfelet a visszajáró bankjegy elvételére.

A BKK és a T-Systems együttműködésben folyamatosan vizsgálja a lehetséges műszaki fejlesztési lehetőségeket. Emellett a BKK szorosan együttműködik a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal. Ennek keretében a visszaélésekben leginkább érintett helyszínek a FÖRI járőrútvonalak közé felvételre kerültek, továbbá azokon a helyszíneken, ahol a közterületi térfigyelő kamerák lehetővé teszik az automaták távoli megfigyelését, ott a FÖRI 0-24 órában monitorozza az automaták környezetét, és szükség esetén helyszíni intézkedést kezdeményez. 

Ennek eredményeként a megfigyelt helyszínen mintegy 40 százalékkal csökkent a jegy- és bérletkiadó automatákkal kapcsolatos eltömítési kísérletek száma. Továbbá az egyes forgalmas helyszíneken, amelyeken korábban az átlagosnál gyakrabban előfordult az automaták eltömítése, a BKK saját erőforrásból biztonsági örökkel biztosítja napközben a zavartalan értékesítést, melynek eredményeként pl. 2018 júniusában az így őrzött automatákon összesen mintegy 70 százalékkal csökkent az eltömítési kísérletek száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?