A BKK-automaták fosztogatóinak nyomában

A Közlekedő Tömeg témára specializálódott autodidakta szakértőjével feltérképeztük a helyszíneket, módszereket. Nem kis pénz megy el.

Ha közelebbről megnézzük, Budapesten már alig van olyan BKK-s jegy- és bérletautomata, ami ne lenne megpiszkálva. Konkrét csoportok ragasztják, tömítik a gépeket, automatánként akár napi négyezer forintot is keresve. De mit tud tenni ön, ha nem akarja, hogy a pénze ügyeskedők kezére kerüljön? 

Megkeresésünkre a BKK a következőket válaszolta: A jegykiadó automaták nem rendeltetésszerű használatának megakadályozása érdekében a T-Systems és a BKK – már a jelenségek megjelenésétől kezdődően – több alkalommal szoftveres és hardveres fejlesztést vezetett be. A probléma megjelenését követően a BKK műszaki javaslatot kért a T-Systemstől az érmekiadó nyílások eltömítési lehetőségének megszüntetése érdekében, melyre a T-Systems javaslatot dolgozott ki. Így került sor 2017. április-májusban az érmeszenzorrendszer beszerelésére a teljes automatahálózaton. A fejlesztés eredményeként amennyiben az érmecsatornába idegen tárgy kerül, akkor az automata az idegen tárgy eltávolításáig letiltja a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva azt, hogy az eltömítés eltávolításáig további ügyfelek károsuljanak. Ebben az esetben az automatánál a bankkártyás fizetésre továbbra is van lehetőség.

A tapasztalható visszaélések megszüntetése és az ügyfelek megkárosításának elkerülése érdekében a BKK egyéb intézkedést is tett: 

A bankjegykiadó nyílás eltömítése miatt bevezették, hogy 60 másodpercet követően az automata visszahúzza a visszajáró bankjegyet, megakadályozva, hogy eltömítés esetén az illetéktelenek kezébe kerüljön, továbbá  bankjegy visszaadás során az automata hangjelzéssel figyelmezteti az ügyfelet a visszajáró bankjegy elvételére.

A BKK és a T-Systems együttműködésben folyamatosan vizsgálja a lehetséges műszaki fejlesztési lehetőségeket. Emellett a BKK szorosan együttműködik a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal. Ennek keretében a visszaélésekben leginkább érintett helyszínek a FÖRI járőrútvonalak közé felvételre kerültek, továbbá azokon a helyszíneken, ahol a közterületi térfigyelő kamerák lehetővé teszik az automaták távoli megfigyelését, ott a FÖRI 0-24 órában monitorozza az automaták környezetét, és szükség esetén helyszíni intézkedést kezdeményez. 

Ennek eredményeként a megfigyelt helyszínen mintegy 40 százalékkal csökkent a jegy- és bérletkiadó automatákkal kapcsolatos eltömítési kísérletek száma. Továbbá az egyes forgalmas helyszíneken, amelyeken korábban az átlagosnál gyakrabban előfordult az automaták eltömítése, a BKK saját erőforrásból biztonsági örökkel biztosítja napközben a zavartalan értékesítést, melynek eredményeként pl. 2018 júniusában az így őrzött automatákon összesen mintegy 70 százalékkal csökkent az eltömítési kísérletek száma.