A hollandok a legnagyobb skótok

2011.12.13. 19:07 Módosítva: 2011.12.13. 19:38

Keresetükhöz képest a hollandok erőltetik meg magukat legkevésbé karácsonyi ajándékvásárlásnál, derül ki az Economist több forrásból összeállított grafikonjából. Az eredeti gyűjtésben húsz ország szerepel, de a héten megjelent magyar kutatás alapján Magyarországot is könnyedén besorolhatjuk - nem túl előkelő helyre.

Az Economist a grafikon elkészítésekor az egy főre jutó GDP-t mérte össze a 2011-ben várhatóan ajándékra költött összeggel. A hollandokkal szemben a közel hasonló vásárlóerővel bíró svájciak több mint háromszor annyit, százezer forintnál is többet költenek ajándékokra idén, míg Luxemburgban már 150 ezer forintnak megfelelő összeg jut a családtagokra és ismerősökre. Igaz, ott a másik két országhoz képest kétszer akkora, 82 600 dollár (kb. 18 750 000 forint) az egy főre jutó GDP.

Forrás: Economist, Magyarországot mi jelöltük be a grafikonon
Forrás: Economist, Magyarországot mi jelöltük be a grafikonon

A Cofidis és az NRC előző héten nyilvánosságra hozott, reprezentatív kutatása szerint a magyarok átlagosan 29 ezer forintot (vagyis kb. 127 dollárt) szánnak idén karácsonyi ajándékra, habár az összeg a karácsonyhoz közeledve végül emelkedhet. A legtöbben öt-hat embernek vásárolnak karácsonyi ajándékot.

Ha az eltérő kutatási adatokat összevetjük, akkor azt látjuk, hogy a megközelítőleg hasonló, 18 800 dolláros (kb. 4 267 600 forint) egy főre jutó GDP-vel rendelkező Lengyelországban több mint kétszer ennyit költenének ajándékokra az emberek, de a környező országok közül Szlovákiában és Csehországban is többet szánnak idén karácsonyra.

Az Economist grafikonja alapján Ukrajnában annak ellenére is csaknem kétszer annyit fordítanának karácsonyi ajándékokra, mint a magyarok, hogy a vásárlóerő az itteninek csak harmada.