Legyen jó fej, adjon karácsonyra kultúrát!

2015.12.03. 13:29

Szép ünnep a karácsony, de valószínűleg semmi nem okoz akkora fejtörést, mint a megfelelő karácsonyi ajándékok kiválasztása. Egyre népszerűbb az a jelenség, hogy ne tárgyakat ajándékozzunk egymásnak, hanem úgymond élményeket. Egy-egy színház vagy koncertjeggyel azért is lehet nagy örömet szerezni, mert így egyúttal szabadidőt is adunk. Másrészt viszont lehet hogy sikerül éppen egy olyan eseményt kiválasztanunk, amire másképp el sem jutna az ajándékozott, vagy önmagától eszébe sem jutna elmenni. Ez pedig igen jó ajándék lehet.

Színház

Meglepődve hallgattam nemrég egy színész ismerősöm beszámolóját arról, hogy mennyire szeretnek az emberek színházba járni karácsonykor. Ez az az időszak, amikor egészen biztosan mindig telt ház van, ami érthető is lehet, hiszen ilyenkor van ideje mindenkinek olyan dolgokat csinálni, amire év közben nem futja. Éppen ezért sajnos egy karácsonyi színházazáshoz igen korán meg kell venni a jegyeket. Éppen ezért nem is tudunk jó szívvel már semmilyen előadást javasolni a két ünnep közötti időszakra, sajnos a legtöbb helyen a jegyek már elfogytak. De a színházbérlet ajándékozása mindenképpen jó ötlet karácsonyra, és ne csak kőszínházakban gondolkodjunk, remek előadások sorát láthatjuk a Jurányiban,az Egyasszony című előadás például rendkívül népszerű, (itt írtunk róla) igen nehéz jegyhez jutni, nem beszélve a Pintér Béla és társulata produkcióiról, amelyekre szintén nagyon előre meg kell venni a jegyet!

A Madách Színház ebben az évben nem a Mary Poppins-t, hanem Andrew Lloyd Webber, József és a színes szélesvásznú álomkabát című darabját nyomja minden nap, erre egyébként még jegyet is lehet szerezni, úgyhogy ha valaki értékeli a musicaleket, hajrá!

Remek karácsonyi ajándékcsomagokat vehetünk idén a Katona József Színházban, kétféle változatban is. A Háromnővér csomag tartalmaz egy bögrét, egy kitűzőt, két jegyre szóló ajándékutalványt díszdobozban, a Portugál csomag pedig a Portugál könyvet DVD-vel, kitűzőt, két jegyre szóló utalványt szintén díszdobozban.

Mennyi? A budapesti színházjegy nem olcsó, de karácsonyi ajándéknak még mindig nem drága. A Madách előadásai mindig nagyon látványosak, - ezért is kerül viszonylag sokba náluk a jegy, a jobb helyekre több, mint 10 ezer forint. De a Jurányiba ennél jóval olcsóbban is bejuthatunk, a Katonás ajándékcsomagok ára 8900 és 11900 Ft.

Városi séták

Talán a legjobb ötlet egy valamilyen városi sétára szóló utalványt venni, hiszen ezek többnyire szabadon választott időpontban beválthatók, bármilyen sétára. Az Imagine Budapestnél, a BUPAP-nál, és a Hosszú Lépésnél is lehet utalványokat venni, őket jó szívvel ajánljuk, már több sétájukon voltunk. Lehetetlenség egyetlen sétát kiemelni, mert rengeteg van, de éppen az a jó, hogy itt mindenki talál kedvére valót.

Mennyi? Az ajándékutalványok többnyire 3800-4000 Ft-ba kerülnek, mondjuk illetlenség belőle egyet venni, úgyhogy szorozzuk gyorsan meg kettővel.

Kiállítás

Ha a karácsony előtti hajtásban nem volt időnk, akkor a két ünnep között még igen remek alkalom kínálkozik egy utazásra Bécsbe, ahol mindig remek kiállításokat láthatunk. Most például még éppen elkaphatjuka norvég Edvard Munch kiállítását, akinek a Sikoly című műve is ki van állítva az Albertinában, érdemes megnézni.

Január 3-án zár a Ludwig Goes Pop című kiállítás a Ludwigban, (itt írtunk róla) erre mindenképpen érdemes időt szakítani a két ünnep között, ha még nem sikerült. December 31-én zár a Csontváry teljes életművét felvonultató Csontváry géniusza című kiállítás is (erről itt írtunk). Erre érdemes elővételben jegyet venni, mert szabad napokon hosszú sorok vannak a kiállítás előtt. Ha már felmegyünk a várba, jó ötlet egyébként benézni a Nemzeti Galériába, hiszen itt most nem csak a galéria gyűjteménye, hanem az ideiglenesen bezárt Szépművészeti Múzeum gyűjteményének nagy része is megtekinthető, nem beszélve az El Kazovszkij kiállításról.

Mennyi? A bécsi Albertinában 12,90 euró egy jegy, ami kicsit több, mint 3800 Ft, tehát nem vészes. Ez ráadásul az össze kiállításra érvényes, megtekinthető vele az Albertina állandó gyűjteménye is, illetve az alagsorban éppen egy szintén elég érdekes fotókiállítás látható az Albertina fotógyűjteményéből. A Csontváry-kiállításra elővételben 2800 Ft a jegy, a diákjegy 2160 Ft. Ezt a kiállítást egyébként valószínűleg a gyerekek is élvezik. A Nemzeti Galériába a jegy 1800 Ft, az El Kazovszkij kiállítás 2200 Ft, kombinált jegy valami rejtélyes oknál fogva nincsen. A Ludwig Múzeumba a belépő 2900 Ft.

Koncert

A jövő év legnagyobb dobása a Black Sabbath koncert lesz, Ozzy Osbourne, Tony Iommi és Geezer Butler az utolsó európai turnéjukra indulnak a Black Sabbath-tal, ráadásul itt kezdik Budapesten a turnéjukat, a koncert június 1-jén lesz. Jön még ezen kívül a The Cure, ami október 27-én érkezik a Budapest Sportarénába. Roberth Smith zenekara összesen 30 koncertet ad Európa 17 országban, ez lesz az első turnéjuk 8 év után. Ezen kívül nagy név még az Iron Maiden, ami a Volt fesztiválon fog fellépni jövő nyáron. A szervezők szerint a koncert nagyon látványos lesz, a teljes színpadot átépítik az együttes kedvéért.

A magyar könnyűzene egyik legnagyobb eseményének ígérkezik, hogy most már tényleg utolsó koncertét adja állítólag a Kispál és a Borz a Fishing on Orfű fesztiválon. A hírre ki is akadt a jegyértékesítő rendszer, az első ezer darab 4 napos bérlet egy óra alatt elfogyott. Három napos bérlet, és Kispál napijegy azonban még van.

Mennyi? A legolcsóbb állójegy a Black Sabbath koncertre 14 ezer forint, de sajnos ez már el is fogyott, így csak a drágább jegyek közül lehet válogatni. Van jegy 18 ezerért, a kiemelt álló 34 ezer forint. A The Cure-ra jóval olcsóbb a jegy, 10 900 és 24 900 Ft. Januárig azonban csak ezen a linken lehet venni. A Voltra egy napijegy 10900 Ft, a négynapos bérlet még akciós: 26 990 Ft. Szerdai napijegy a Kispál koncertre 7900 Ft.

Mozi

Nincs karácsony mozi nélkül, ami csak azért rossz, mert ilyenkor minden mozi tele van. Vegyék meg a jegyet előre, mert különben úgy járnak, mint én, hogy az első sorból kellett megnézni a Jégvarázst. Az idei karácsony különösen durvának ígérkezik, hiszen most jön a Csillagok háborújának új része, Az ébredő Erő. Egy Star Wars mozijegy jó ajándék, és nem nagyon lehet vele nagyot hibázni, legjobb elővételben megvenni. Ha valaki Star Wars rajngó, akkor ez az alkalom, amikor érdemes lehet megvenni a VIP jegyet is a moziba, például az Arénában van ilyen. Itt nem kell nyomorogni, kényelmes bőrfotelekből lehet nézni a filmet, és a büfében sem kell újra sorban állni, hiszen a jegyben korlátlan fogyasztás is benne van.

Aki kimaradna a Star Wars-őrületből, annak nagyon jól jöhet Michael Dougherty új horrorfilmje a Krampusz, ami ráadásul a karácsonyi tematikát járja körül. Gyerekkel jó filmnek ígérkezik a Disney-Pixar által jegyzett Dínó tesó, ami könnyen lehet,hogy az év rajzfilmje lesz.

Mennyi? Szerencsére a mozijegy karácsonykor sem drágább, egyelőre legalábbis. Az Aréna Vip termébe a jegy 3990 Ft, szemüveggel 3D-s filmre, 4470 forint.