Tüntethet a Lelkiismeret '88 is

2003.07.01. 07:43
A rendőrség, korábbi álláspontját felülbírálva, tudomásul veszi a tavaly július 4-ei hídfoglalás évfordulójára rendezett eseményt és biztosítja a Lelkiismeret '88 demonstrációját. A szervezet péntek reggel fél kilenc és dél között az Erzsébet híd mindkét oldalán, a járdán vonulhat föl.
A Lelkiismeret '88 bejelentése szombaton érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. Lapid Lajos ezredes, a főkapitány közbiztossági helyettese vasárnap a Népszabadságnak még azt mondta: ha nem sikerül kapcsolatba lépniük Kocsis Imrével - ő jelentette be a demonstrációt a Lelkiismeret '88 mozgalom nevében -, betiltják a megmozdulást, mivel a híd mindkét járdájának lefoglalása lehetetlenné tenné a gyalogosforgalmat, s ez a közlekedés rendjének aránytalan sérelmét jelentené.

Ötszázan a járdán

A rendőrség hétfőn telefonon konzultált Kocsissal, s mivel a demonstrációra a szervezők mindössze ötszáz résztvevőt várnak, a rendőrség, korábbi álláspontját felülbírálva, tudomásul veszi a rendezvényt és megszervezi annak biztosítását is - írja a napilap. Lapid elismerte: ha esetleg elutasították volna a demonstrációt, bíróság előtt már nem tudták volna megvédeni álláspontjukat, hiszen a híd járdái meglehetősen szélesek: ötszáz résztvevő még nem lehetetlenítené el a gyalogosforgalmat.

A szervezet péntek reggel fél kilenc és dél között az Erzsébet híd mindkét oldalán, a járdán vonulhat föl. A demonstrációval az egy évvel korábbi eseményekről szeretne megemlékezni a szervezet. Akkor a rendőrség összetűzésbe keveredett a parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámolásáért engedély nélkül tüntető és az Erzsébet hidat lezáró civil szervezetek aktivistáival.

Síppal, dobbal, dudával

Az idei tüntetés témája már nem a szavazatok újraszámlálása. A Szabad Magyarországért Mozgalom felhívása szerint a rendezvény "az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok", "a politikamentes közrend és közbiztonság" és a "privatizáció leállítása" mellett szállna síkra.

A többek közt a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, az 56-os Magyarok Világszövetsége, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Nemzeti Front által is támogatott megmozdulás résztvevői ezen túl "az elmúlt egy év kormányzati munkáját" is értékelni kívánják, miközben az Erzsébet híd budai lábától átvonulnak a Kossuth-térre. Az Ébredés napja fantázianevű rendezvény szervezői a fentieken túl a síp-, duda- és dobszót is megemlítették programjukban, amelyről a polgári körök honlapja adott hírt.