Hétfő éjfélig lehet felvételizni

2009.02.13. 10:34 Módosítva: 2009.02.13. 13:19
Hétfő éjfélig adhatják le jelentkezésüket az alap- és mesterképzésekre felvételiző diákok és hallgatók papíron és elektronikus úton. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) nyereményjátékkal népszerűsíti az e-felvételit a 2009 szeptemberében induló több mint 1600 BA és 1000-nél is több MA szakra. A jelentkezés alapdíja idén is kilencezer forint, ezért első körben 3 szak jelölhető meg.

Már csak a hétvége - és a munkaszüneti nap miatt a hétfői nap - áll rendelkezésre a 2009 szeptemberében induló felsőfokú szakképzésekre, főiskolai alapképzésekre (BA/BSc) és az egyetemi mesterképzésekre (MA/MSc) készülő diákoknak és hallgatóknak, hogy kitöltsék és elküldjék jelentkezési lapjaikat nyomtatott vagy elektronikus formában. A határidő eredetileg vasárnapra esett, viszont a munkaszüneti nap miatt az űrlapok még 16-án, hétfőn is feladhatók, illetve online elküldhetők.

A felvételi eljárás alapdíja idén is kilencezer forint, ez három BA vagy MA szak megjelölésére elegendő, minden további jelentkezés díja szakonként kétezer forintba kerül. Egy jelentkezésnek számít, ha a felvételiző egy szak államilag támogatott és költségtérítéses formáját is megjelöli, ebben az esetben viszont az intézmény és a szak nevének, valamint a munkarendnek (tehát nappali vagy levelező) azonosnak kell lennie. A hátrányos, valamint halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők részben vagy teljes mértékben mentesülhetnek az alapdíj befizetése alól. A költségek pontos kiszámítását segíti a felvi.hu eljárásidíj-kalkulátora is.

A kitöltés és a küldés idén is elvégezhető az évről-évre egyre népszerűbbé váló e-felvételi segítségével, ami nem csak a postai sorbanállástól kíméli meg a jelentkezőt, gyakorlatilag kizárja a hibás kitöltés lehetőségét is. Az elektronikus és a papír alapú felvételi teljesen egyenértékű, az online ügyintézéstől idegenkedő hallgatók később postai úton is hitelesíthetik jelentkezésüket vagy az okmányirodában megtett regisztrációt követően az ügyfélkaput is használhatják. Az e-felvételi a későbbiek során ügyintézésre, az adatok és a szakok sorrendjének módosítására is használható a papíron jelentkezők számára is. A szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálni kell a felvi.hu-n. Szerdán kellemetlenséget okozott az e-felvételire belépett felhasználók számának korlátozása, de az OFIK délutánra megnövelte az engedélyezett felhasználók számát, ami egyelőre megoldotta a problémát. Elképzelhető viszont, hogy egy nagyobb roham még fennakadásokat okozhat, így érdemes minél hamarabb megkezdeni az e-felvételi kitöltését.

A februárban induló képzésekre jelentkezők adatai alapján a többség már most is az e-felvételit használja, de az elektronikus ügyintézés további ösztönzése érdekében az online megoldást választók nyereményjátékon is indulnak. A Lap vagy laptop-kampányban minden olyan felvételiző részt vesz, aki február 16-ig véglegesítette, majd 23-ig hitelesítette jelentkezését, és az eljárási díjat befizette vagy ehhez csekket igényelt.

A felvételi menete

Idén a diákok és a hallgatók több mint 1600 BA és ezernél is több MA szakra jelentkezhetnek, a ponthatárok július 23-án lesznek ismertek.

Az alapképzésekre készülők egységesen a tavaly bevezetett 480 pontos rendszerben felvételizhetnek, a bolognai folyamat első végzősei viszont szakonként eltérő feltételek között jelentkezhetnek a mesterképzésekre. Az MA felvételin maximum száz pont szerezhető, ez már tartalmazza az esetleges többletpontokat is. Előnyben részesítés címén az intézmények maximum tíz pontot adhatnak hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűeknek, fogyatékkal élőknek, illetve gyermekgondozásban részesült hallgatóknak.

Többletpontok szerezhetők többek között a követelmények feletti nyelvtudással, OTDK és TDK helyezésekkel, az oklevél minősítésével és egyéb, szakonként meghatározott referenciákkal. Szintén a felsőoktatási intézmények határozzák meg a felvételi menetét, az írásbeli és szóbeli szakaszok követelményeit és vizsgadíjait, utóbbi maximum négyezer forint lehet.

Mesterképzésre egyaránt jelentkezhetnek a bolognai folyamatban résztvevők, és a korábbi, négyéves főiskolát elvégzők is, viszont a kreditek beszámítása eltérő lehet. A bolognai rendszerben tanuló hallgatók azonos szakpár választása esetén teljes kreditelismerésre számíthatnak, más irányultságot pedig akkor választhatnak, ha megfelelő mennyiségű kreditet el tudnak fogadtatni.

A megjelölhető szakokról és a követelményekről a felvi.hu felvételi tájékoztatójában és a nyomtatott formában kiadott „kék könyvekben" is részletes leírás található. Idén az alap és mesterképzések külön kötetekben jelentek meg, a kézirat lezárása óta viszont új szakok jelentek meg, és a könyvekben szereplő képzések keretszámai és egyéb adatai is megváltozhattak. A kiegészítés letölthető az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjáról és a felvi.hu-ról, ahol a tájoló frissített adatbázisa is böngészhető.

A jelentkezési lapok megvásárolhatók a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatók mellékleteként, illetve külön is beszerezhetők az Educatio Kht. személyes ügyfélszolgálatán (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ 1088 Budapest VIII., Reviczky u. 6.), az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain és a felsőoktatási intézményekben is.