Zuschlag csöndben ült a bíróságon

2009.03.05. 15:16
Zuschlag János az ügyész több kérdésére nem válaszolt az ellene indított per hetedik tárgyalási napján. Nem árulta el például, hogy honnan származik az 50 millió forint, amit kárenyhítésre befizetett az eljárás közben, és arról sem beszélt, honnan szerezte a mobiltelefont, amit a zárkájában lefoglaltak.

Számos ügyészi kérdésre megtagadta a választ Zuschlag János az ellene és tizenöt társa ellen indított perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön.

Az egykori szocialista politikus meghallgatásának hetedik napján arra a kérdésre, hogy folyt-e valamilyen, a nyomozó hivatal az ügyben eljáró tagjairól szóló információgyűjtés - mivel a lehallgatott telefonbeszélgetésekben előfordultak az ügyészek olyan személyes adatai is, melyek nem hozhatók összefüggésbe a büntetőüggyel -, csak annyit mondott „ez egy kis ország, ahol minden információ gyorsan terjed". Részleteket azonban nem kívánt elárulni.

Arra a kérdésre is megtagadta a választ, történtek-e lépések azért, hogy a nyomozás elkerüljön a Kecskeméti Városi Ügyészségről. Arról sem akart beszélni, hogy Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke az ügyben járt-e a Legfőbb Ügyészségen.

Zuschlag János nem nyilatkozott arról sem, hogy honnan származik az az 50 millió forint, melyet kárenyhítés címén befizetett a büntetőeljárás közben. Az elsőrendű vádlott arra sem válaszolt, hogyan került a kecskeméti börtön zárkájába az ott lefoglalt telefon, illetve, hogy használta-e a készüléket.

Az elsőrendű vádlott elmondta, az egyesületektől azért nem közvetlenül a saját folyószámlájára utaltatta a pénzt, „mert megírják az újságok, politikailag kellemetlen lehetett volna", ha úgy tűnik, hogy mint az ifjúsági pályázatok elbírálásában érintett döntéshozó részesül a támogatásokból.

A per a következő tárgyalási napon, hétfőn is Zuschlag János meghallgatásával folytatódik, ekkor a védők és más vádlottak tehetnek fel kérdéseket, a tanúkihallgatások pedig várhatóan március 17-én kezdődhetnek el, közölte Fodor Endre bíró.