Sólyom: Alkotmányos a kormányfői bizalmatlansági indítvány

2009.03.23. 18:44
Sólyom László azt mondta, hogy az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványával azt lehet elérni, hogy olyan miniszterelnöke legyen az országnak, akit a parlament többsége támogat. Az eszközt ugyan szokatlannak tartja, de nem alkotmányellenesnek.

Az MSZP által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatásnak híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez az eszköz alkotmányellenes alkalmazása lenne, mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök úgy véli, hogy a helyzet ugyan szokatlan, de az eljárás formálisan nem kifogásolható.

Megjegyezte, hogy a mostani kormányfőváltás mindenesetre más, mint ami 2004-ben Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök esetében történt. Akkor szintén szóba került a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amit végül azért nem alkalmaztak, mert nem akarták, hogy az akkori kormányfő úgy érezze, leváltották. A jelenlegi helyzetben ez a motívum nem szerepel, hiszen a kormányfő maga kezdeményezte távozását.

Sólyom László emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter lemondása után írt egy hosszú cikket a HVG-ben, amelyben elemezte a különféle lehetőségeket, és azt a következtetést vonta le akkor, hogy sokfajta jogi technikája van egy ilyen kormányfőváltásnak.

"Az utolsó mondata az volt ennek a cikknek, hogy szeretném Karinthyt idézni, aki egyik krokijában egy ál színi kritikát írva úgy fogalmazott, hogy az előadás értékéből a darab sokat levon" - mondta Sólyom László.