Vitrayval rémítette meg az MSZP-t Schmuck

2009.04.20. 14:08 Módosítva: 2009.04.20. 14:30
Jól ráijesztett az MSZP-re és az MDF-re Schmuck Andor, amikor bejelentette, hogy a Tisztelet Társasága párttá alakul, és elindul a júniusi EP-választáson. A parlamenti pártok nemcsak a sajátjaikat leköröző címlistája miatt rémüldöznek a szép korú kifejezést meghonosító TT-től, hanem azért is, mert elterjedt, Bokros Lajoshoz hasonló kaliberű bombanevet találtak listavezetőnek, Vitray Tamásét.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint egyelőre nem kérte nyilvántartásba-vételét a Tisztelet Társasága Párt, pedig Schmuck Andor már márciusban, az EP-választás dátumának kitűzésekor az első között érdeklődött az indulás feltételeiről.

Schmuck másfél hónappal később, pénteken jelentette be, hogy a társaság hivatalosan párttá alakult. A TT alelnök szerint azért kényszerültek a lépés megtételére, mert az EP-választásokon társaságként nem indulhatnak, így a Tisztelet Társasága nem tudná megvalósítani a szép korúak érdekképviseletét.

Az EP-választáson való részvétel ismét kurrens terméket csinálhat az MDF-fel 2008 őszén szakító szervezetből. Forrásaink szerint a TT vezetés célja, hogy bizonyítsák az önálló párt életképességét. A nyugdíjasok támogatásából megszerezhető 2-3 százalék ugyanis döntő érv lehetne egy későbbi országgyűlési választásnál, hogy a Demokrata Fórum a 2006-os megsegítésével nem lőtték el az összes puskaport, a TT-ben még mindig van potenciál.

Úgy tudjuk, a bizonyítási kísérlet ötletére azonnal negatív reakciók érkeztek az MSZP és az MDF vezetésétől. A két párt szintén számít a nyugdíjasok támogatására, ezért – állítólag hathatós eszközökkel igyekeznek elérni -, hogy újabb konkurens ne jelentkezzen be a megszerezhető voksokra.

A szocialisták és Dávid Ibolyáék azért ijedtek meg, mert tisztában vannak a TT egyébként kis létszámú csapatának mozgósító képességével. (2006-ban a Dávid Ibolyával kötött egyezség előtt a szocialistáknak is felajánlották a választási együttműködést, az MSZP azonban akkor nemet mondott.) A társaság tömegrendezvényei segítségével komoly országos hálózatot épített ki. Pártoló tagsága több tízezer főt tesz ki, címlistája a nagypártokéval vetekszik.

A parlamenti pártok rémületét az is fokozta, hogy politikai körökben elterjedt, Schmucknak sikerült meggyőznie Vitray Tamást arról, hogy vállalja el a párt EP-listájának vezetését.

Az Index megkereste Vitrayt, ő viszont azt állította, nem kapott felkérést a Tisztelet Társaságától.