Vas János a Tisztelet Társaságát is otthagyta

2008.12.15. 13:24
Vas János volt MDF-es, jelenleg független országgyűlési képviselő a továbbiakban az őt delegáló Tisztelet Társaságától függetlenül végzi munkáját, közölte Schmuck Andor, a szervezet ügyvivője. Vas János közölte: továbbra is jó a viszonya a Tisztelet Társaságával és a vezetőséggel.

Vas János országgyűlési képviselő kérésének megfelelően a Tisztelet Társasága elnöksége tudomásul vette a képviselő döntését, hogy a továbbiakban a szervezettől függetlenül, minden civil szervezettől és párttól egyenlő távolságra kívánja független országgyűlési képviselői munkáját végezni a magyar Országgyűlésben - írta közleményében Schmuck Andor.

A kommüniké szerint a Tisztelet Társasága elnöksége sok sikert kívánt Vas Jánosnak, megköszönte a "szépkorúak érdekében kifejtett munkáját".

A független képviselő azt mondta, a Tisztelet Társaságából kilépésnek gondolata először akkor vetődött fel benne, amikor ki kellett lépnie az MDF-ből. "Továbbra is jó viszonyom van a Tisztelet Társaságával és a vezetőséggel" - jelentette ki. Hozzátette: nem haraggal vált el a szervezettől. Arról, hogy mi az oka annak, hogy a Tisztelet Társaságából kilépett, Vas János nem kívánt beszélni.

Az MDF és a Tisztelet Társasága 2006-ban kötött választási megállapodást. A szervezet ennek alapján delegálhatta a demokrata fórum listájára Vas Jánost, aki így szerezhetett parlamenti mandátumot. A társaság idén október 8-án kezdeményezte az MDF-el kötött 2006-os választási megállapodás felbontását, és felszólította Vas János országgyűlési képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat az Országgyűlésben.

Vas János október 10-én jelentette be, hogy eleget téve a Tisztelet Társasága felhívásának, kilép az MDF képviselőcsoportjából, amelynek létszáma ezzel a házszabályban meghatározott tíz alá csökkent, a frakciót így a megszűnés fenyegette. Október 12-én, hétfőn Lengyel Zoltán, addig független képviselő csatlakozott az MDF frakciójához, amely így újra tíztagú lett.