Világjárvány lehet a mexikói halálos influenzából

2009.04.25. 18:23 Módosítva: 2009.04.26. 09:30
A WHO arra figyelmeztet, hogy akár világjárvány is lehet a Mexikóban terjedő influenzából, ami már nyolcvanegy áldozatot szedett. A páciensek jellemzően fiatal felnőttek, akik egyébként teljesen egészségesek.

Nagyon súlyos fenyegetést jelent a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban terjedő betegség. A következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet belőle - mondta szombati sajtótájékoztatóján Genfben Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

"A helyzet nagyon súlyos, gyorsan alakul, szoros figyelemmel kell követni... az új vírus nyilvánvalóan képes világjárványt okozni"- jelentette ki a főigazgató, aki szombaton tért vissza a Mexikóban és a szintén érintett Egyesült Államokban tett látogatásáról, és válságtanácskozást hívott össze az ügyben.

A mexikói hatóságok szerint alapos a gyanú, hogy a járvány április 13. óta 81 ember halálát okozta. Húsz esetben bizonyos, 40-50-ben pedig alapos a gyanú, hogy az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta a végzetes kimenetelű megbetegedést. Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja.

A páciensek jellemző módon fiatal, egyébként egészséges felnőttek. Mexikóban ezernél valamivel több megbetegedést regisztráltak, az Egyesült Államokban (Texasban és Kaliforniában) nyolcat, de vizsgálat alatt áll New Yorkban 75 náthás egyetemista is. Mexikóban a főváros, valamint San Luís Potosí és az amerikai határ közelében lévő Mexicali a fő gócpont.

A mexikói egészségügyi miniszter szerint az elhalálozási arány stabilizálódott, és lassul a kórházakba kerülő fertőzöttek számának exponenciális növekedése is. A fővárosban bezárták az iskolákat, a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat, s lemondják a nyilvános rendezvényeket.

A WHO egyelőre nem ad ki világjárványra vonatkozó figyelmeztetést, nem emeli a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból. Kéri azonban, hogy minden országból jelentsék azonnal a nem szokványos légzőszervi megbetegedések felbukkanását. A szervezet szóvivője szerint a Tamiflu nevű vírusellenes gyógyszer hatékony a mexikói influenza esetében. Védőoltás még nem létezik ellene, de dolgoznak rajta.

Több ázsiai országban szombaton megszigorították a Mexikóból érkező utasok egészségügyi ellenőrzését. Tokió Narita repülőterén olyan készüléket állítottak üzembe a mexikói járatok kilépő kapujánál, amely távolról automatikusan méri az utasok testhőmérsékletét. A Fülöp-szigeteken közölték, hogy karanténba zárják azt, aki lázasan érkezik Mexikóból, de még nem kellett ehhez az eszközhöz folyamodniuk. Thaiföld és Hongkong is szigorította az ellenőrzést.