Elhatárolódott Somodytól saját lombikklinikája

2009.05.27. 16:52 Módosítva: 2009.05.27. 17:14
A Ciris Budapest Intézet közleményben jelentette be, hogy nem ért egyet az államilag támogatott mesterséges megtermékenyítési próbálkozások számának csökkentésével, és határolódik Somody Imre javaslatától. A céget Somody alapította 2008-ban.

Somody Imre azt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy csökkentsék az államilag finanszírozott mesterséges megtermékenyítési próbálkozások számát. A Pharmavit egykori tulajdonosa elképzelései szerint a mostani öt lehetőség helyett kettőt kellene támogatnia az egészségpénztárnak. Az állam a hatékonysági szempontokat figyelembe véve ezen felül csak a sikeres, szüléssel végződő beavatkozást térítené utólag.

Az Indexen bemutatott javaslatnak szakmai körökben és az olvasók között is erősen negatív visszhangja volt. A legnagyobb konkurens, a Kaáli Intézet tulajdonosa a meddő betegek érdekeit sértő ötletnek titulálta elképzelést, azt állítva, hogy az elsősorban a tavaly óta saját lombikintézettel rendelkező vállalkozó számára lenne előnyös. A Ciris ugyanis nem részesül állami támogatásban, az OEP-finanszírozott próbálkozások számának csökkentése pedig a cég malmára hajtaná a vizet.

Szerdán azonban a cirisesek is kiadtak az ügyben egy sajtónyilatkozatot, amelyben váratlanul nyíltan szembeszálltak a tulajdonossal. A Vereczkey Attila orvosigazgató által aláírt levél szerint a cég „szakmai vezetése, orvosai, biológusai, szakdolgozói nem értenek egyet Somody Imre javaslatával, attól elhatárolódnak, és nem javasolják az kezelések állami támogatásának megszorítását".

Véleményünk szerint maradjon a változatlanul az öt államilag finanszírozott lombikbébi kezelés, mert a „szakemberek mindnyájan tudják, hogy a meddőséggel küzdő páciensekre nagyon komoly fizikális, pszichés és anyagi teher hárul a kezelések során. Ezen terhek további fokozása elfogadhatatlan. Magyarország népesedési mutatói nem teszik lehetővé, hogy a meddőség kezeléséhez való hozzáférésben megszorítások történjenek."

Somody Imre az Indexnek azt mondta, szerda reggel szerzett tudomást a nyilatkozatról, csütörtökön találkozik is csapattal, hogy megbeszéljék az ügyet. Az orvosok között tapasztalható félelem és bizonytalanság, hogy ezt az ügyet bevállalják, vezetett az állásfoglalás kiadásához – állította a Somody továbbra is fenntartva, hogy javaslata „jó irányba mutat".

A Szülészeti Nőgyógyászati Szakkollégium várhatóan pénteken tárgyalja majd a Székely Tamás egészségi miniszternek elküldött javaslatot.