Az ügyészség vádat emelt az SZDSZ-es fantomküldöttek ügyében

2009.05.29. 11:40 Módosítva: 2009.05.29. 11:42
Magánokirat-hamisítás miatt vádat emelt az ügyészség az SZDSZ volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, T. Asztalos Ildikó és hét társa ellen a párt 2007-es tisztújításán történt visszaélések kapcsán.
T. Asztalos Ildikó
T. Asztalos Ildikó

A vádirat szerint az SZDSZ egyik megyei szervezetének elnöke a párt 2007. március 30.-31. napján tartott országos tisztújító küldöttgyűlésén rávette vádlott-társait arra, hogy négy távol lévő küldött nevében regisztrálják magukat a küldöttgyűlésen, és a regisztráció után a kézhez kapott szavazólapokkal a távol lévő küldöttek nevében szavazzanak.

Ugyanígy járt el a párt egy másik megyei szervezetének küldötte is, aki az ügyben jelenleg hatodrendű vádlottként szerepel. A férfi a vele lévő élettársát és annak barátnőjét vette rá, hogy két, jelen nem lévő küldött nevében regisztrálják magukat, és adják le szavazataikat.

Nem ellenőrizték a személyazonosságot

A regisztrációhoz nem kellett ellenőrizni a személyazonosságot. A regisztrációs ív alapján történt a jelenlevők számának, a határozatképességnek a megállapítása és ez alapján rögzítették ezt a jegyzőkönyvben is. A vádirat szerint a meghamisított jelenléti ívek alapján az országos zisztújító küldöttgyűlés jegyzőkönyve valótlan adatokat tartalmaz. A jegyzőkönyvet 2007. április 24. napján adták be a Fővárosi Bíróságra.

A vádlottak részben felbujtóként, részben bűnsegédként magánokirat-hamisítást követtek el a vád szerint, ez esetükben vétségnek minősül. Büntetésük, ha jogerős ítélet születik ellenük, akár egy évi börtön, közérdekű munka, vagy pénzbüntetés lehet.

T. Asztalos Ildikó egyébként a párt internetes oldalának tanúsága szerint már nem Borsod megyei elnöke az SZDSZ-nek, de tagja a párt országos tanácsának.

Az ügyben a XI-XXII. kerületi ügyészség emelt vádat, az eljárás a Budai Központi Kerületi Bíróságon folytatódik.

"Jó áldozati bárány vagyok"

"Én egy jó áldozati bárány vagyok. Nem vagyok kicsi, tehát nem lehet azt mondani, hogy kirúgták a portást, viszont nem vagyok nagy annyira, hogy zavarokat okozhatnék" - ezt mondta T. Asztalos Ildikó tavaly márciusban az Indexnek. Az interjúban kitartott állítása mellett, hogy nem csalt és senkit sem biztatott csalásra.