Az MSZP megvédte Orbánt

2009.06.03. 18:30
Józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy Orbán Viktor neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne - mondta Mesterházy Attila, az MSZP alelnöke szerdán, hozzátéve ugyanakkor, hogy a Fidesz elnöke meggondolatlan nyilatkozatot tett.

"Józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy Orbán Viktor neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne, mondatait biztos nem ez motiválta. De az biztos, hogy felelőtlen és meggondolatlan nyilatkozatot tett" - fogalmazott a kormánypárti politikus Orbán Viktor korábbi szavaival, az azt elítélő szlovák kormánynyilatkozattal és az ügyben összehívott rendkívüli szlovák parlamenti üléssel kapcsolatban. Mesterházy Attila szerint Orbán Viktornak az Európai Néppárt alelnökeként és felelős magyar politikusként is tudnia kell, hogy az ehhez hasonló megfogalmazások "a legrosszabb reflexeket" váltják ki a szomszéd országok politikusaiból, és ezáltal súlyos károkat okoznak a határon túli magyarságnak.

Balázs: Csak a választások miatt

"A kiéleződött vitát a Fidesz és a szlovák parlament között az európai parlamenti választási kampány részének tekintjük" - hangsúlyozta Balázs Péter. A külügyminiszter reméli, hogy az átmenetileg felhevült indulatok nem fogják megzavarni azt a hosszú távú építkezést, amelyet a magyar kormány kezdeményezett. Ez a folyamat akkor halad előre, ha mindkét részről megvan az őszinte szándék, és ezt konkrét tettek bizonyítják, mondta.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint ugyanakkor abszurd és túlzó, hogy egy ellenzéki politikus mondataira a szlovák kormány és parlament így reagál. A politikus szerint az abszurditást jól illusztrálja Ján Slotának, a koalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnökének nyilatkozata, aki szerint Szlovákia déli határainak védelme is szükségszerű. Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy két NATO-tagállamról van szó.

Az MSZP alelnöke szerint meglepő, hogy egy olyan ország kormánya kéri számon Magyarországon a szélsőséges eszmék terjedését, amelynek a kormányában jelen van egy szélsőségesen nacionalista párt. Hozzátette: reméli, hogy mindkét országban a felelős és józan politikai gondolkodás érvényesül, és a konfliktusokat európai módon, "történelmi egymásra utaltságunk jegyében oldjuk meg", összhangban a két ország közötti alapszerződéssel.

Az ügy háttere, hogy a Fidesz elnöke múlt héten Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A határon túli területeken tett látogatásaira utalva Orbán aláhúzta: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. Robert Fico szlovák kormányfő korábban "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.