Elengedték az előállított tüntetők zömét

2009.07.05. 18:17
A gárdista demonstráción előállított 216 ember többsége még az éjszaka elhagyhatta a rendőrséget, bűncselekmény és szabálysértés miatt indítottak egyesek ellen eljárást, az egyik előállított a budapesti rendőrség top 10-es körözési listáján szerepelt, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap délután.

A szombat este előállított demonstrálók többségét vasárnapra szabadon engedték a rendőrök. A fokozott utcai ellenőrzés, valamint az Erzsébet téri demonstráció feloszlatásakor összesen 216 embert állítottak elő a rendőrök, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is. Vonát vasárnap kora hajnalban engedték szabadon.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint négy esetben hivatalos személy elleni erőszak miatt indult büntetőeljárás, a gyanúsítottak őrizetben maradtak. Egy 35 éves budapesti férfit is őrizetbe vettek, ellene a Budapesti Nyomozó Ügyészség jár el, derül ki a közleményből.

Képeink az Erzsébet téri oszlatásról - fotó: Huszti István

205 emberrel szemben különböző szabálysértések - garázdaság, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés - miatt indult eljárás. A rendőrség közlése szerint ők még az éjszaka elhagyhatták a rendőrséget.

Öt embert azért állítottak elő, mert semmiféle irattal nem tudták személyazonosságukat igazolni. Az utcai ellenőrzésekkor két embert azért állítottak elő, mert igazoltatásuk során kiderült, hogy ellenük érvényes elfogatóparancs van hatályban. Egyikük a BRFK top 10-es körözési listáján szerepelt.

A gárdáért, Budaházyért tüntettek

Este kilenc óra tájban lett nyugalom szombaton Budapesten, az Erzsébet téren, ahol délután körülbelül kétszáz gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.

A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Szombat éjszakai közleményében a BRFK úgy fogalmazott, hogy a Szabadság térre bejelentett első demonstrációt "a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tiltotta meg, de nem is vette tudomásul, tekintettel arra, hogy nem volt hatásköre a beadványt elbírálni, mivel a Szabadság tér a demonstráció időpontjában nem minősült közterületnek".

A szombatra bejelentett többi rendezvényről pedig ezt közölték: a rendőrség "a rendezvényeknek a bejelentésekben megjelölt helyszínén és időpontban történő megtartását a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megtiltotta." (A rendőrség a gyülekezési törvény következő soraira hivatkozik: "Ha a bejelentéshez kötött rendezvény megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, a rendőrség a bejelentésnek a hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül a rendezvénynek a bejelentésben megjelölt helyszínen, vagy időben való megtartását megtilthatja.")

A rendőrség szombati közleménye szerint a Gödörnél "17 óra után nem sokkal egy nagyobb tömeg gyűlt össze". "A rendőrök többször felszólították őket a helyszín elhagyására, ennek azonban nem tettek eleget. A felszólításokat követően a jogerős bírósági ítéletben megfogalmazott okoknál fogva a Magyar Gárda egyenruháját viselő személyeket kezdték meg a rendőrök előállítani. Az előállítások közben több ember megtámadta az intézkedő rendőröket, ezért velük szemben is intézkedésre került sor." A történtekről itt olvasható az Index részletes tudósítása.

Vidéken is tüntettek

A rendőrség közlése szerint a Magyar Gárda feloszlatása és a fővárosi rendőri fellépés szigora miatt tüntettek szombaton a Borsod megyei Ózdon és Edelényben, a rendőrkapitányságok előtt, atrocitás nem történt.

Ózdon körülbelül ötvenen gyűltek össze spontán a városi kapitányság előtt, a tüntetők éjjel egy óráig tartózkodtak a kapitányság előtt, a rendőrség biztosította a rendet, atrocitás nem történt, mondta Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Arról is beszámolt, hogy szintén hasonló okokból gyűlt össze körülbelül nyolc ember Edelényben, a városi rendőrkapitányág előtt, ott a tüntetők valamivel korábban távoztak a helyszínről.