Egymilliárdot osztottak szét nyolc minisztériumban

2009.08.26. 09:14
A Miniszterelnöki Hivatalban eddig összesen 287 millió forintnyi különjuttatást fizettek ki 2009-ben, az Önkormányzati Minisztériumban átlag háromszázezer forintnyi utalványt kaptak a dolgozók a fizetésük mellé.

Legalább egymilliárd forintnyi étkezési jegyet, üdülési csekket, BKV-bérletet vagy ajándékutalványt osztottak szét nyolc minisztériumban a dolgozóknak 2008 ősze, a világgazdasági válság kitörése óta, írja a szerdai Blikk. A törvényileg nem kötelező juttatásokból a miniszterek is részesültek, nem csak a hivatali munkatársak.

Például a 730 fővel működő Miniszterelnöki Hivatalban eddig összesen 287 millió forintnyi különjuttatást fizettek ki 2009-ben, azaz dolgozóként csaknem négyszázezer forint pluszjuttatás került a zsebekbe - ezzel a Blikk értesülése szerint a kancellária dolgozói a legjobban kibélelt köztisztviselők.

Az Önkormányzati Minisztériumban átlag háromszázezer forintnyi utalványt kaptak a dolgozók a fizetésük mellé. A pénzügyminisztériumban viszont csak százezer forintnak megfelelő utalványt osztottak átlagosan a dolgozóknak. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem adott ki pontos adatokat a béren felüli juttatásokról, így a végösszeg egymilliárdon felüli is lehet. A lap hétfői számában írt a külügyi tárcánál osztott plusz juttatásról, a Külügyminisztériumban a megszorítások ellenére tavaly átlagosan 209 ezer forintnyi utalványt kaptak.

A Blikk ismételten emlékeztet arra, hogy a kormány a válság után szigorú takarékossági intézkedéseket hirdetett. Ennek eredményeként nemcsak a 13. havi nyugdíjat szüntette meg, hanem elvette a közalkalmazottak 13. havi fizetését is.