Judit
-2 °C
8 °C

Újabb magyar halt meg H1N1 miatt

2009.09.24. 12:34 Módosítva: 2009-09-24 16:46:20
Az új influenza vírusa miatt halt meg egy 34 éves magyar fiatalember. Ő a második magyar áldozat. A dél-dunántúli fiatalember egészséges volt, nem volt lázas, beteg, és nem tartozott egy rizikócsoportba sem. Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnöke az Indexnek azt mondta: ilyen eseteket a hagyományos influenza is okozott, egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani előzmény nélküli haláleset az új vírus felerősödését jelenti-e.

Megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett be - közölte az ÁNTSZ. A 34 éves dél-dunántúli fiatalember nem tartozott rizikócsoportba, egészséges volt, nem volt lázas, beteg.  

A férfi teljesen váratlanul lett rosszul otthon és ott is halt meg, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A váratlan és előzmény nélküli haláleset miatt a halottkém igazságügyi boncolást kért. Itt derült ki, hogy a férfinak vérzéses tüdőgyulladása volt. Mivel az influenza egyik ritka, de jellemző következménye ez a betegség, a körzeti orvos laborvizsgálatot is kért, a teszt kimutatta az újinfluenza vírusát.

A férfi magyar állampolgár, az utóbbi időben nem járt külföldön. Utoljára egy banális sérülés miatt látta a körzeti orvosa három héttel ezelőtt. A haláleset után alaposan megvizsgálják a férfi családtagjait, az őt vizsgáló egészségügyi személyzetet és mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett vele, mondta az egészségügyi miniszter.

Demszky Gábor főpolgármester péntekre összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli ülését, amelyen a H1N1-influenzajárványról szóló ÁNTSZ-tájékoztató szerepel. Az a polgári védelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat részvételével megtartott ülésen foglalkoznak majd az esetleges tömeges megbetegedések megelőzésének lehetőségével is.

000 Par2750849

Júliusban az új influenzavírus egy 41 éves férfi halálát okozta Magyarországon, feltehetően külföldön kapta meg a betegséget. A férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele, és csak a boncolás közben derült ki, hogy a H1N1 vírussal fertőződött meg. A férfi korábban nem járt orvosnál, láza nem volt, szív- és tüdőbeteg volt.

Az eddigi ismeretek szerint az újinfluenza csak nagyon ritkán okoz halálos betegséget, a halálozási ráta nem magasabb a hagyományos influenzáénál. A tünetek általában enyhék és hasonlítanak a szezonális influenzavírus által okozott tünetekre. A fertőzés elsősorban azokra jelent veszélyt, akiknek valamilyen más alapbetegsége, krónikus betegsége van.

Egy szeptemberi bécsi tudományos konferencián ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője arról beszélt, hogy a H1N1 legsúlyosabb és halálos eseteinek 40 százalékában a páciensek egészséges fiatal emberek. Szin Lun Tam azt mondta: akik súlyosan megbetegedtek, azoknak több mint 50 százaléka 20 év alatti. A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb.

Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában is történtek olyan esetek, amikor kísérőbetegség nélkül főként gyerekek haltak meg a H1N1 miatt, de a szezonális influenzánál is előfordultak ilyen esetek, mondta az Indexnek Bujdosó László, a Magyar Pandémiás Bizottság elnöke.

000T TRMvd918648

Az új influenzáról azt lehet mondani, tette hozzá Bujdosó László, hogy a terjedése gyorsabb, de a lefolyása az esetek döntő többségében enyhébb a hagyományos influenzáénál. Egy világjárvány kezdetén a tünetek jellemzően gyengébbek, de ahogy a vírus adaptálódik az emberi szervezethez, okozhat súlyos betegségeket is.

Tünetek, megelőzés

Az influenza cseppfertőzéssel terjed.A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. Esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás.

A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Egyszer használatos papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az Egészségügyi Minisztérium, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Epidemiológiai Központ honlapokon, valamint az ingynesen hívható 06-80-204-217-es zöldszámon.

Az látható, mondta Bujdosó László, hogy ma már Magyarországon is jelentősen emelkedett a H1N1 miatti megbetegedések száma. Különösen igaz ez azóta, hogy megkezdődött az iskola, sőt ma már óvodában is vannak járványos megbetegedések. A szakember szerint ezért is nagyon fontos a megelőzés és az oltások mihamarabbi elkezdése.

Magyarországon jelenleg területi H1N1-járvány van, a legtöbben a közép-magyarországi régióban betegedtek meg az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az elmúlt héten a laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedések háromnegyede ebből az országrészből származott. Országos járvány egyelőre nincs.

A magyar H1N1 vakcina klinikai vizsgálatai már lezárultak, ezek adatait a gyártó Omninvest megküldte az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI), amelynek még engedélyeznie kell az oltóanyagot. Amint az oltóanyag megkapja az engedélyt, elkezdik kiszállítani a kórházakba.

A terv szerint jövő héten vagy a rá következő hét elején kezdik beadni az újinfluenza elleni védőoltást Magyarországon. Az országos tiszti főorvos reményei szerint hat hét alatt a lakosság jelentős része megkaphatja az oltást, amelynek beadása után két héttel alakul ki a védettség.

A WHO szeptember eleji összesítése szerint az új H1N1-es influenza a világon több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3205 halált okozott. A WHO felhívja a figyelmet, hogy az adatok elmaradnak a valós helyzettől, mert az országok már nem kötelesek tesztelni és jelenteni minden egyes esetet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.