Kész az MSZP választási programterve

2009.09.30. 06:43 Módosítva: 2009.09.30. 07:54
Négy pontban változtatná meg alapvetően a kormányzati politikát a szocialista párt napokban elkészült választási "értékvázlata".

A Magyar Szocialista Párt országos elnöksége a keddi ülésen megvitatta a párt választási programjának most elkészült értékvázlatát, írja a szerdai Népszabadság.

A Haladás és biztonság címet viselő dokumentumot a pártelnök, Lendvai Ildikó jegyzi. Az MSZP nemcsak a 2010-es parlamenti választásokra, hanem a jövőre készül, és "értelmes együttműködésre törekszik", áll a programtervben a lap értesülése szerint.

A szocialista párt emellett vállalja a politikai versenyt, és kiáll értékeiért: "Egyértelművé teszi, mi különbözteti meg a jobboldaltól." Az MSZP mindezeken túl nemzeti összefogást akar, kiállást ígér a nemzetgazdasági és kulturális érdekekért, a határon túli magyarság boldogulásáért.

A lap úgy tudja, a dokumentum négypontos "modellkorrekciót" javasol. Egyfelől fejlesztő és szolgáltató államot kínál, amely újraértelmezi az állam szociális és jogvédő funkcióit. Másrészt a magyar gazdaságot kettős súlypontra kell helyezni: a legmodernebb iparágak térségi középpontjává tenni, de a képzetleneknek, a szegényeknek és alacsony iskolázottságúaknak is munkahelyet kell biztosítani. Harmadrészt "társadalmi akadálymentesítésre" van szükség: meg kell könnyíteni a munkahelyre való eljutást, az információkhoz való hozzáférést. Végezetül föl kell számolni az "igazságtalanságokat, s megszervezni a társadalmi önvédelmi mozgalmakat". Ez utóbbit például a fogyasztóvédelem és a piaci verseny területén látja szükségesnek az MSZP.