Bajnai beszólt az új pécsi vízműveseknek

2009.10.19. 10:58 Módosítva: 2009.10.19. 11:28
A pécsi vízmű ügyében közvetítést ajánlott a felek között Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn. Ugyanekkor a Pécsi Vízmű Zrt. visszavette irodáját a város közgyűlése által létrehozott Tettye Forrásház Zrt.-től.

A korábbi szolgáltató, a Pécsi Vízmű Zrt. hétfő reggel visszavette az ellenőrzést a vízmű Nagy Lajos király úti ügyfélszolgálati irodája felett, erősítette meg az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt. szóvivője. Kisbáró Edina azt mondta: nem az ügyfélszolgálati iroda "visszafoglalásáról" van szó, hanem arról, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. visszavette jogos tulajdonát a város közgyűlése által létrehozott Tettye Forrásház Zrt.-től.

pecsi

Az ügyfélszolgálati iroda más helyszínen működik, mint az önkormányzat által korábban szintén ellenőrzés alá vont vízműépület. A bejárati ajtóra kifüggesztett papíron az ügyfeleket arról tájékoztatják, hogy az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel. Az ügyintézésre várakozók felháborodva és tanácstalanul hagyták el a helyszínt.

A pécsi vízmű ügyében közvetítést ajánlott a felek között Bajnai Gordon miniszterelnök a Suez Environnement francia vezetőivel Párizsban folytatott hétfői megbeszélésén.

"Jogilag aggályos, ami a Suez vállalattal Pécsen történt" - jelentette ki a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon magyar újságíróknak elmondta: az eljárás Magyarországra nézve rendkívül veszélyes, hiszen a vállalatokban fölmerülhet a kérdés: szabad-e nálunk befektetniük. Bajnai szerint rossz üzenete van az esetnek minden vállalkozás számára, hiszen "az a sarki boltos, aki az önkormányzattal áll kapcsolatban, ugyanígy járhat"- tette hozzá a miniszterelnök.

"Jogi eszközeink nincsenek, de amennyiben félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó van, a félreértések elsimításában ajánlottam segítséget" - közölte a kormányfő a megbeszélés után.

Bajnai "egyelőre közvetíteni próbál" a felek között, s amennyiben "van erre hajlandóság és nem egy politikailag motivált dologról" van szó, a kormányzat segíteni fog a kérdést tisztázni.

Bajnai tájékoztatása szerint a francia nagyvállalkozókkal folytatott munkareggelijén sokan rákérdeztek a kialakult helyzetre: "minden befektető érdeklődve figyeli azt, hogy milyen üzeneteket küld ez az ellenzéki vezetésű önkormányzat arról, hogy ő hogyan képzeli a jövőt Magyarországon", arról hogy "milyen módon bánik a befektetőkkel és nyilván következtetéseket vonnak le belőle".

"Magyarországnak az az érdeke, hogy megüzenjük, hogy ez egy egyszeri eset, amelyet remélhetőleg rendezni tudunk" - tette hozzá a miniszterelnök.

A pécsi víziközmű működtetését október 1-jétől a Tettye Forrásház Zrt. végzi, amelyet az önkormányzat hozott létre a szolgáltatás biztosítására. A döntés előzménye az volt, hogy a város nem tudott megegyezni a többségi tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosával, a francia Suez vállalattal, az utóbbi részvényeinek kivásárlásáról. A Tettye Forrásház vezetői - arra hivatkozva, hogy a Pécsi Vízmű vezetősége önként nem adja át a cég irányítását, ami biztonsági kockázatot jelent - október 5-én hajnalban elfoglalta a vízmű székházát. Ezt a Pécsi Vízmű vezetői törvénytelennek minősítették, és büntetőfeljelentést tettek a székházfoglalás miatt.