Egy volt NBH-s is segített Zuschlagnak

2009.10.19. 16:07
Tanúként hallgatták meg a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján a Nemzetbiztonsági Hivatal egy volt alkalmazottját, aki szakértői anyagokat készített a szocialista politikusnak, melyeket utána pályázatokhoz használt fel. A tanú azt mondta, hogy szakmai anyagokat valóban készített, de nem tudott a pályázatokról. Zuschlag János az ellentmondásra úgy reagált, amikor egy pályázat szakmai anyaga rendelkezésre áll, akkor a pályázat 95 százaléka kész.

A Nemzetbiztonsági Hivataltól nyugdíjba vonult alkalmazott is segített Zuschlag Jánosnak a Fővárosi Közgyűléshez, a közbiztonság témakörében beadott pályázatok szakmai anyagának az elkészítésében.

Az MSZP önkormányzati és közbiztonsági munkacsoportjának a tagjaként is dolgozó tanú a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján elismerte, hogy szakmai anyagokat készített Zuschlag Jánosnak, de azt tagadta, hogy tudott volna a pályázatokról. Zuschlag Jánost írásos anyagokat kért tőle, amelyekre azért volt szüksége, mert a fiatalok biztonságának kérdéseivel akart foglalkozni, mondta a tanú. A bíró kérdésére Zuschlag János elmondta, a tanú szakmai anyagokat adott át neki, amelyek a pályázatokhoz kellettek, de a tanú azt nem tudta, hogy a pályázatok nem valósulnak meg.

A tanú beszámolt arról, hogy élete nagy részét a rendőrségnél töltötte. Jogi végzettséget szerzett, majd a Nemzetbiztonsági Hivataltól ment nyugdíjba. A Rendőrtiszti Főiskolán, és a Belügyminisztériumban dolgozott, majd a Fővárosi Közterület-felügyeletnek volt az igazgatója. Az MSZP önkormányzati és közbiztonsági munkacsoportjának is tagja volt. A tanú önmagát közbiztonsági szakértőként jellemezte, aki Zuschlag Jánossal az MSZP-ben került kapcsolatba, majd több alkalommal szakmai segítséget nyújtott az elsőrendű vádlottnak.

Zuschlag János korábbi vallomásában elmondta, mivel a fővároshoz beadandó, a közbiztonság témakörével foglalkozó pályázatok bonyolultak voltak, ezét egy nyugalmazott tisztet bízott meg a szakmai rész elkészítésével. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Zuschlag János megerősítette korábbi vallomását, mely szerint a tanú a pályázatok szakmai részét készítette el.

A bíró megjegyzésére, mely szerint ellentmondás van a tanú és a vádlott vallomása között, Zuschlag János kiemelte, amikor egy pályázat szakmai anyaga rendelkezésre áll, akkor már a 95 százaléka kész a pályázatnak, a többi anyagot csak meg kell szerkeszteni. A tanú kitartott korábbi vallomása mellett, mely szerint semmi köze sincs a Zuschlag János által, a Fővárosi Közgyűléshez beadott pályázatokhoz, azokat nem ő írta.

A bíró kérdésére a tanú elmondta, Danielisz Béla, aki az MSZP képviselője a Fővárosi Közgyűlésben, a városrendészeti bizottság elnökeként a felettese volt, amikor a közterület-felügyelet igazgatója volt. A vádirat szerint a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek jelentős pénzösszegekhez jutottak a városrendészeti bizottság pályázatain.

A tárgyalási nap végén a bíró a szembesítést eredménytelennek ítélte. A per szerdán tanúkihallgatásokkal folytatódik.