Gyakran kaptak az átlagnál többet Gyurcsány minisztériumától Zuschlag szervezetei

2009.10.07. 13:48
Egy kaptafára írt egyedi kérelmekkel operáltak a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnál, és rendre az átlagnál nagyobb támogatást kaptak, vallotta a Fiatal Baloldal egykori elnökségi tagja, a GYISM helyettes államtitkárának volt beosztottja. Annak idején írásban kért utasítást a kérelmek támogatására, mert nem volt jó érzése.

Aránytalanul gyakran nyújtottak be egyedi támogatási kérelmeket a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól (GYISM), és az átlagnál jóval nagyobb összegű támogatást kaptak, jelentette ki a Zuschlag János elleni büntetőper egyik tanúja a szerdai tárgyalási napon.

Aránytalanul gyakran aránytalanul sokat

A tanú, akit az MTI tudósítása nem nevezett meg, Ujhelyi István elnöksége idején a Fiatal Baloldal elnökségi tagja volt, később pedig Ocsovai Tamás, a GYISM helyettes államtitkárának beosztottja volt. Állítása szerint az egyedi kérelmekről Ocsovai döntött.

Vallomása szerint az átlagos egyedi támogatás nagysága pár százezer forint volt, a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek támogatása viszont esetenként a kétmillió forintot is megközelítette. allomása szerint Ocsovai Tamás helyettes államtitkártól ő és munkatársa egy idő után írásban kértek utasítást a beadott kérelmek támogatására.

Nem volt jó érzése

Ezt azért tette, mert a Zushclaghoz köthető szervezetek kérelmei nagy hasonlóságot mutattak, ezért "nem volt jó érzése" velük. A tanú arra nem tudott válaszolni, hogy a helyettes államtitkár milyen szempontok szerint hozta meg a döntéseit a vádban szereplő civil szervezetek kérelmei esetében. Arra sem tudott válaszolni, hogy a helyettes államtitkár egyeztetett-e a minisztérium akkori vezetésével.

A tanú szerint köztudomású volt, hogy mely szervezetek tartoznak Zuschlag János érdekeltségi körébe, annak ellenére, hogy egyiken sem szerepelt az elsőrendű vádlott neve.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádlottak a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.