Az Omninvest miatt ülésezik a nemzetbiztonsági bizottság

2009.11.26. 15:16 Módosítva: 2009.11.26. 17:01
Összehívja a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságot az Omninvest miatt, a testület fideszes elnöke, Simicskó István azt akarja megtudni, hogy milyen eszközöket vett igénybe a kormány és miket tudott meg például az Omninvest tulajdonosi összetételéről, illetve arról, hogy kikhez került az oltóanyagokért befolyt pénz.

Összehívta a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését jövő hétfőre a testület elnöke a H1N1-elleni vakcinát gyártó cég miatt, jelentette be csütörtökön Simicskó István.

Az ellenzéki politikus felidézte Oszkó Péter pénzügyminiszter egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint a kormány nemzetbiztonsági eszközöket is igénybe vett az oltóanyagot gyártó Omninvest hátterének megvizsgálására. Simicskó szerint a kormányzatnak kötelessége beszámolni a megszerzett információkról.

A bizottság elnöke elmondta, a testület hétfői ülésén arra szeretne választ kapni, hogy milyen eszközöket vett igénybe a kormány és miket tudott meg például az Omninvest tulajdonosi összetételéről, illetve arról, hogy kikhez került az oltóanyagokért befolyt pénz.

Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön arra a kérdésre, hogy az Omninvest offshore cégnek minősül-e, azt válaszolta: nem gazdasági szakember, erről nem tud nyilatkozni. Hozzátette azonban, ha egy cégnek külföldi tulajdonosa van, de a vállalat eleget tesz a magyar adó- és járulékfizetési kötelezettségnek, akkor nem offshore cég. Ha nem tesz eleget, akkor az. Megjegyezte, a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrizte a céget, amely folyamatos védelem alatt is áll, mert a vakcinagyártás nemzetstratégiai kérdés.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán azt mondta az Infó rádiónak, hogy az elmúlt 13 évben senkinek nem volt problémája az Omninvest tulajdonosi összetételével. Megerősítette, hogy a cég többségi tulajdonosa valóban egy ciprusi cég, az viszont az APEH feladata, hogy eldöntse, offshore cégnek minősül-e. Hozzátette, a H1N1 elleni oltóanyag gyártójának kisebbségi tulajdonosa "hús-vér ember, aki ott ült az egészségügyi bizottság ülésén".

Az Omninvest szeptember elején szervezett sajtóbeszélgetésén Zimonyi Ferenc ügyvezető igazgató és Németh Zsolt szóvivő nem akart részletesen válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek a cég rejtett tulajdonosi hátterére vonatkoztak. Az állammal 15 éves szerződést kötő és közpénzeket felhasználó cég több mint kilencven százaléka a Cipruson bejegyzett Sumpter nevű cég tulajdonában van, de nem tudni, ki a valódi tulajdonosa. Németh Zsolt annyit mondott: a Sumpter által tulajdonolt Omninvest Kft. magyar cég, amely Magyarországon adózik és foglalkoztat embereket.

Az Ominvest Kft. és az egészségügyi kormányzat között kötött szerződésbe - amelyet tíz évre titkosítottak - az Országgyűlés egészségügyi bizottsága zárt ülésen betekinthetett. A november 4-ei ülés után a testület szocialista elnöke, Kökény Mihály úgy nyilatkozott, valószínűleg feloldják a dokumentumok egy részének titkosságát, és a szerződés egy részét a tárca honlapján nyilvánosságra hozza.

Szerinte a szerződéseket a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre nézve. A bizottság úgy vélte, azzal, hogy a szerződéseknek az üzleti titkot képező adatokon kívüli része nyilvános lesz, erősödhet a közbizalom az oltóanyag iránt, mondta el korábban a politikus.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos korábban a cég tulajdonosi hátterét firtató kérdésre azt válaszolta: az Omninvest stratégiai cég, ugyanolyan elbírálás alá esik, mint egy fegyvergyár.