no

Drágábban veszi az állam a vakcinát

2009.11.25. 09:29
Egy 2004-ben kötött szerződésen kívül nincs más indok arra, miért veszi az állam drágábban a szezonális influenza elleni oltóanyagot, mint a nagykereskedők. Az Index birtokába jutott szerződés szerint egy képlet határozza meg azt, mennyiért veszi az állam kizárólagosan az Omninvesttől a vakcinát. A cég azzal indokolja a különbséget, hogy a patikákba kerülő oltóanyag tb-támogatása csökkent, de az árat négy éve nem emelték, így a vevőnek nem kell többet fizetnie érte. A nagykereskedők közben azt mondják: ha ők szállítanák ki a vakcinát, annak ára 350 forinttal csökkenhetne.

Az Egészségügyi Minisztérium az Index kérdésére egy 2004-ben kötött szerződéssel indokolta azt, miért veszi az állam drágábban a szezonális influenza elleni vakcinát a nagykereskedelmi árnál. Hétfőn a Magyar Nemzet írt arról, hogy a magyar állam 1050 forint plusz (5 százalék) áfáért vesz az Omninvesttől egy adag szezonális inluenza elleni oltóanyagot, a nagykereskedők viszont a cégtől csak 940 forint körüli árért.

Ezt kérdésünkre egy budapesti patika vezetője is megerősítette. "Én 1011 forintért veszem a nagykereskedőtől a Fluval AB-t" - mondta az Indexnek egy budapesti patika vezetője. Ezen az áron már rajta van a 6-8 százalékos nagykereskedelmi árrés. A Fluval AB vakcina fogyasztói ára 1235 forint, de ezen 25 százalékos tb- támogatás van, így a vevőnek a patikában végül csak 971 forintot kell fizetnie. "A különbözetet 21 nap múlva utalja a tb" - mondta a gyógyszertár vezetője.

A Magyar Nemzet szerint a pandémiás vakcina ára a szezonális influenza elleni oltáséhoz van kötve, így az állam a Fluval P-t is a nagykereskedelmi árnál drágábban veszi meg. A lap szerint a kétféle vakcináért így mintegy 580 millió forinttal fizet többet az állam.

Képlet

Kérésünkre az Egészségügyi Minisztérium lehetővé tette, hogy az Index beletekintsen a 2004-ben kötött szerződésbe. A dokumentum szerint 2004. április 27-én az Egészségügyi és Szociális Minisztérium és az Omninvest Kft. egy úgynevezett gazdaságmódosítási előszerződést kötött. Ez egyfelől kötelezi az Omninvestet arra, hogy évente 1,3 millió szezonális influenza elleni oltóanyagot gyártson, illetve szükség esetén - mint idén - pandémiás influenza elleni oltóanyagot is. Az előszerződés másfelől biztos piacot nyújt a cégnek, ugyanis deklarálja, hogy a kormány kizárólag az Omninvesttől szerzi be az oltóanyagot 15 éven át.

Az előszerződés 4. számú melléklete tartalmazza a szezonális influenza elleni (Fluval AB) oltóanyag nettó átadási árát, tehát azt az árat, amennyiért az állam megveszi a vakcinát a cégtől. Ez 2006-ban dózisonként 945 forint plusz áfa volt, 2007-től pedig egy képlet alapján számolják ki, amelyben az előző évi nettó árat, és a KSH által meghatározott infláció 60 százalékát veszik figyelembe. Ugyancsak az előszerződés 4. melléklete mondja ki azt is, hogy a pandémiás oltóanyag bruttó átadási ára mindenkor meg kell egyezzen a Fluval AB dózisonkénti bruttó árával.

Az állam idén 1,3 millió adag szezonális influenzaoltást vett az Omninvesttől darabonként 1050 forint plusz 5 százalék áfáért, tehát 1102 forintért, így a szezonális oltások beszerzése összesen 1,4 milliárd forintba került. Az egymáshoz kötött ár miatt az állam a 4 millió adag pandémiás oltásért 4,4 milliárd forintot fizet az Omninvestnek.

Ezek a tételek nem kerültek kereskedelmi forgalomba, az ÁNTSZ-en keresztül a háziorvosok kapták meg őket, hogy a jogosultaknak térítésmentesen adják be. A gyártó ezen kívül körülbelül 300 ezer adagot szezonális oltást küldött patikai forgalomba. Az állam pedig további 2 millió darab új influenza elleni oltást rendelt a cégtől, ami ugyancsak a patikába kerül.

Az Omninvest nem emelte a patikai árat

Kérdéseinkkel megkerestük az Omninvest Kft-t is, de ott emailünkre végül csak a cég hétfőn kiadott közleményét küldték el válaszul. A cég közleménye szerint az Omninvest a magyar patikai árat tudatosan alacsony szinten próbálja tartani, ezért 4 éve nem emelt árat. A szezonális oltóanyag patikai termelői ára ezért eltér a piaci ártól, legalább 100 forinttal kevesebb minden máshol alkalmazott árunknál, közölte a cég.

Az Omninvest magára vállalta a patikába kerülő oltóanyag tb-támogatásának 75-ről 25 százalékra való csökkentéséből fakadó, a lakosokat terhelő többletköltség terhének egy részét, állítja a gyártó. A cég szerint így a lakosság a patikában továbbra is kedvezőbb áron juthat hozzá a magyar oltóanyaghoz.

A cég azzal is érvel, hogy mind a szezonális, mind pedig a H1N1-es készítmény hazai ára kisebb, mint a jelenlegi és mindenkori érvényesíthető exportár. A pandémiás oltóanyagot azonos áron szállítják a szezonális oltóanyaggal, mely a világpiaci ár töredéke. A cég korábban azt közölte, hogy egy új influenza ellen vakcinaadag legalacsonyabb ára Nyugat-Európában 16 euró (mai áron kb 4200 forint). Ha külföldről kellene beszerezni az oltóanyagot, akkor az 13 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a költségvetésnek.

Magas árrés, az EKI-nek nem ment

Sajátos, hogy a patikákba kerölő új influenza elleni oltóanyagot nem a gyógyszer-nagykereskedőkön keresztül terítették, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) kellett volna eljuttatja el a patikákba. Mint korábban több cikkben foglalkoztunk vele, az EKI most először kapott ilyen nagykereskedelmi megbízást, de ennek a feladatnak nem tudott megfelelni. Miután kevés hűtőkocsija volt, csak nagy késésekkel tudta a patikák megrendelését teljesíteni, az ellátás folyamatosan akadozott. Egy hét után változtattak a logisztikán, így most kiszállítás helyett a patikáknak kell az ÁNTSZ kistérségi intézeteiből elvinniük a szükséges dózisokat.

A 2 millió adag vakcina ráadásul szokatlanul magas árréssel, 1930 forintért kerül a patikába. Azóta is vitatják, miért tesz az EKI körülbelül 450 forintot a vakcina árára, ha a raktározáson kívül ma már kiszállítással nem foglalkozik. Kárpáti Zsuzsa az Indexnek korábban azt mondta: ennek az összegnek egy része fedezi a vakcinák raktározásának költségeit, másik része az egészségügy költségvetésébe kerül vissza. Információink szerint ez valójában azt jelenti, hogy az állam a patikai eladásból befolyó összegből akarja csökkenteni az idei rendkívüli vakcinabeszerzés miatt keletkezett kiadásait.

Kizárták a nagykeresekdőket

"Valami nagyon nem stimmel a vakcinák árképzésével és az egész oltási kampány megszervezésével" - mondta az Indexnek a cikk elején idézett gyógyszertárvezető. A patika tulajdonosa szerint a vakcinák kiszállítását rosszul szervezték meg, nekik kell elmenni az adagokért, ők fénymásolgatják egyenként a betegtájékoztatókat, közben a háziorvosok semmit nem kapnak a védőoltás beadásáért, az oltópontokon viszont ezért 1030 forintot kell fizetni.

Hétfőn megszólat az ügyben a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) is. A szervezet arra kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg a magyarországi gyógyszer-nagykereskedők kizárását a H1N1-vakcinák patikai forgalmazásából.

A nagykereskedők szerint a hazai gyógyszerpiac - mint klasszikus versenypiac - "normális rendjének" helyreállításáával a vakcinák adagonkénti ára mintegy 350 forinttal csökkenhetne, és helyreállna a gyógyszertári ellátás megszokott színvonala is. A GYNSZ hangsúlyozta:a nagykereskedőket nem "profitérdekek motiválják", évente ugyanis mintegy 500 milliárd forint értékű gyógyszert szállítanak a gyógyszertáraknak, és a H1N1 vakcinák várható 1-2 milliárd forintos forgalma ehhez képest "jelentéktelen összeg".

Az Egészségügyi Minisztérium csak akkor tud érdemben foglalkozni a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének felvetéseivel, ha hivatalosan is megkeresik a minisztériumot, ilyen megkeresés azonban eddig nem érkezett, közölte a tárca.