Kinyitnak az oltópontok

2010.01.04. 09:30
A téli szünet és szabadságolási időszak végeztével ismét erőre kaphat az újinfluenza-járvány. Az európai országok zöme túlbecsülte az igényeket.

Összesen 40 oltópont nyit ki hétfőn országszerte. Idén a háziorvosok mellett, ezeken a helyeken lehet kérni védőoltást az újinfluenza ellen. Az oltópontok listája az ÁNTSZ honlapján és a www.jarvany.hu internetes oldalon keresztül is elérhető.

Franciaország is csatlakozik azokhoz az európai országokhoz, amelyek túladnak az újinfluenza elleni vakcinafölöslegükön. Németországhoz, Hollandiához és más európai államokhoz hasonlóan Franciaországban is messze elmaradt az igény a várttól.

Franciaország 94 millió adag oltóanyagot rendelt meg, csaknem másfélszer annyit, mint a népességszám, mert akkor még feltételezték, hogy a védettséghez kétszer kell beadni az oltást.

Októberben kezdték az oltást, de a 65 millió lakosból csak 5 millió kérte az oltást. A párizsi egészségügyi minisztérium szerint Katar már megvásárolt 300 ezer adagot, Egyiptom pedig tárgyal 2 millió adagról. Franciaország Mexikóval és Ukrajnával is megbeszéléseket folytat az oltóanyag eladásáról.

Decemberben már Németország is közölte, hogy túl akar adni a fölöslegessé váló vakcinakészletén. Berlin 50 millió adagot rendelt, de a 82 milliós lakosságnak csak 5 százaléka (4 millió) oltatta be magát.

Német közlés szerint Afganisztán és Ukrajna érdeklőik az oltóanyag iránt. Moldova, Koszovó, Mongólia és a Maldív-szigetek pedig segélyképpen ingyen szeretnének kapni a felesleges vakcinából.

Hollandia már novemberben bejelentette, hogy a megrendelt 34 millió adag oltóanyagból 19 milliót el akar adni. Nagy-Britannia is fontolgatja, hogy a fölös oltóanyag egy részét eladja.

Az úgynevezett új influenza ellen létrehozott vakcinából a mintegy 10 és fél millió lakosú Belgiumban 12,6 millió adagot halmoztak fel, és e készlet 10 százalékát most az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közvetítésével szétosztják a rászoruló harmadik világbeli országok között.

Olaszország még nem döntött, mit tesz a felhasználatlan vakcinával. A 48 millió adag megvásárolt oltóanyagból csak 840 ezret adtak be. Róma már korábban elhatározta, hogy készletének 10 százalékát szegény országoknak adományozza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) decemberi közleménye szerint az újinfluenza-járvány Nyugat-Európa nagy részében tetőzik, és Közép-Európában valamint Ázsiában erősödik. November végéig összesen 203 oltópont nyílt az országban, ahol az egészséges, vagyis az egyik rizikócsoportba sem tartozó emberek kérhették az újinfluenza elleni vakcinát. Az oltásért háromezer forintot kell fizetni.