Elbukott Bajnai antikorrupciós hivatala

2010.02.19. 06:33 Módosítva: 2010.02.19. 06:34
Mégsem viszi újra a parlament elé a Közérdekvédelmi Hivatal ügyét a kormány. A javaslatot a köztársasági elnök küldte vissza megfontolásra, de a parlament utolsó ülésén nem kerül napirendre. A köztisztasági csomag néhány elemét azért megmentették.

Elbukott Bajnai Gordon egyik szimbolikus kezdeményezése, a Közérdekvédelmi Hivatal ötlete. A közélet tisztaságát védeni hivatott, de sokak által bírált hivatal létrehozásáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, ám a házbizottság csütörtöki ülésén eldőlt, hogy a javaslat nem kerül a parlament utolsó, hétfői ülésének napirendjére.

A közérdekvédelmi intézkedések egy részét átmentették, módosító indítványként még hétfőn beszavazták az egyes pénzügyi tárgyú törvények közé. Így megteremtődik a bejelentővédelem intézménye, a korrupciót jelentő munkavállalókat a jövőben az állam védené munkáltatójával szembe, ha pedig anyagi hátrányt szenvedne bejelentése miatt, azt kompenzálják.

Bonyolítja az ügyet, hogy az eredeti elképzelések szerint a bejelentővédelmi feladatokat a Közérdekvédelmi Hivatal látta volna el. Mivel ez nem jön létre, a kormány az Igazságügyi Hivatalhoz rendelheti a feladatot.

Bővülnek az átláthatósági szabályok - a közbeszerzésekben résztvevő ajánlattevők minden, a közbeszerzéssel kapcsolatos dokumentumot, megbízási vagy alvállalkozóval kötött szerződést nyilvánosságra kell, hogy hozzanak.

A hétfőn elfogadott módosítás szerint létrejönnek az átláthatósági biztosok is, akik az átláthatósági megállapodást illetve annak tartalmát ellenőrizhetik. A biztosok valamennyi iratba betekinthetnek, a beszerzés egész folyamán információkat szerezhetnek, ellenőrizhetnek.