Hétfőtől az ingyenutazóknak is jegyet kell váltaniuk

MTI/OS
2010.02.28. 14:17
Március 1-től a helyközi közösségi közlekedésben díjmentesen közlekedőknek regisztrációs vagy más néven nullás jegyet kell váltaniuk. Így megismerhetők lesznek az eddig jegy nélkül utazók utazási szokásai, a társaságok pedig a valós költségeik után kapnak állami hozzájárulást.

Hogy az új rendszer zökkenőmentesen induljon el, a MÁV több jegypénztárt nyit meg és mozgóárusok is segítik az utasokat, illetve július 1-ig a jegykezelőnél, a kalauznál is válthatók nullás jegyek – írja közleményében a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány azért döntött a regisztrációs jegy bevezetése mellett, hogy pontos adatokat kapjon a díjmentesen közlekedők utazási szokásairól, hiszen ezen adatok birtokában nem csak a menetrendek tervezése válik könnyebbé, hanem a jelenlegi kedvezményrendszer átalakítása is.

A helyközi közösségi közlekedési rendszer átalakításának egyik fontos eleme a regisztrációs jegy bevezetése. A költségvetés tavaly 330 milliárd forinttal támogatta a közlekedési társaságokat. Minden állampolgárnak 33 ezer forintjába került a rendszer fenntartása, függetlenül attól, hogy igénybe vette-e a társaságok szolgáltatásait. Ez nem mehet így a továbbiakban – írja a kormányszóvivő

A regisztrációs jegy bevezetésével pontosan meg lehet majd mondani, hogy ki milyen gyakorisággal, mekkora távolságra veszi igényben az adott szolgáltatást. Ezzel véget lehet vetni a pazarló és felelőtlen gyakorlatnak, hogy a közlekedési társaságok normatív alapon igényelhetik az államtól az „ingyenes” utazások okozta bevételkiesést. Véget kell vetni az adófizetők pénze további pazarlásának.

A regisztrációs jegy bevezetése a 6 éven aluli gyermekek, a 65 év felettiek, valamint a hadirokkantak, hadiözvegyek és menekültek számára jelent új kötelezettséget. A regisztrációs vagy nullás jegy díjmentes, tehát az eddig díjmentesen utazóknak továbbra sem kell fizetniük a távolsági vonatokon és autóbuszjáratokon. Azonban a települések között csak akkor közlekedhetnek, ha rendelkeznek regisztrációs jeggyel.

A MÁV és a Volán felkészült a regisztrációs jegy bevezetésére. Az elmúlt hetekben megtörtént a pénztárgépek és jegykiadó készülékek átprogramozása, illetve a pénztárosok, járművezetők és jegyvizsgálók képzése is.

A regisztrációs jegy a MÁV vonalain a társaság gépesített jegypénztáraiban, a mozgóárusoknál vagy július 1-ig a kalauznál váltható meg. A GYSEV járatain a jegyvizsgálónál, a Volán-buszokon pedig a járművezetőnél kérhetik regisztrációs jegyüket az érintett utasok.

A regisztrációs jegyet ellenőrzik a járműveken, de annak hiánya miatt pótdíjat csak július elsejét követően szabnak ki a közlekedési társaságok. Az új rendszer csak akkor lehet sikeres, ha a vasúton, illetve volánon közlekedők segítik a kormány és a szolgáltatók munkáját. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a MÁV és a Volán a jelenleginél magasabb színvonalon, és jóval olcsóbban működjön, hiszen a számlát valamennyi adófizető állja – áll a közleményben.