Orsolya
7 °C
10 °C

Hétfőtől az ingyenutazóknak is jegyet kell váltaniuk

MTI/OS
2010.02.28. 14:17
Március 1-től a helyközi közösségi közlekedésben díjmentesen közlekedőknek regisztrációs vagy más néven nullás jegyet kell váltaniuk. Így megismerhetők lesznek az eddig jegy nélkül utazók utazási szokásai, a társaságok pedig a valós költségeik után kapnak állami hozzájárulást.

Hogy az új rendszer zökkenőmentesen induljon el, a MÁV több jegypénztárt nyit meg és mozgóárusok is segítik az utasokat, illetve július 1-ig a jegykezelőnél, a kalauznál is válthatók nullás jegyek – írja közleményében a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány azért döntött a regisztrációs jegy bevezetése mellett, hogy pontos adatokat kapjon a díjmentesen közlekedők utazási szokásairól, hiszen ezen adatok birtokában nem csak a menetrendek tervezése válik könnyebbé, hanem a jelenlegi kedvezményrendszer átalakítása is.

A helyközi közösségi közlekedési rendszer átalakításának egyik fontos eleme a regisztrációs jegy bevezetése. A költségvetés tavaly 330 milliárd forinttal támogatta a közlekedési társaságokat. Minden állampolgárnak 33 ezer forintjába került a rendszer fenntartása, függetlenül attól, hogy igénybe vette-e a társaságok szolgáltatásait. Ez nem mehet így a továbbiakban – írja a kormányszóvivő

A regisztrációs jegy bevezetésével pontosan meg lehet majd mondani, hogy ki milyen gyakorisággal, mekkora távolságra veszi igényben az adott szolgáltatást. Ezzel véget lehet vetni a pazarló és felelőtlen gyakorlatnak, hogy a közlekedési társaságok normatív alapon igényelhetik az államtól az „ingyenes” utazások okozta bevételkiesést. Véget kell vetni az adófizetők pénze további pazarlásának.

A regisztrációs jegy bevezetése a 6 éven aluli gyermekek, a 65 év felettiek, valamint a hadirokkantak, hadiözvegyek és menekültek számára jelent új kötelezettséget. A regisztrációs vagy nullás jegy díjmentes, tehát az eddig díjmentesen utazóknak továbbra sem kell fizetniük a távolsági vonatokon és autóbuszjáratokon. Azonban a települések között csak akkor közlekedhetnek, ha rendelkeznek regisztrációs jeggyel.

A MÁV és a Volán felkészült a regisztrációs jegy bevezetésére. Az elmúlt hetekben megtörtént a pénztárgépek és jegykiadó készülékek átprogramozása, illetve a pénztárosok, járművezetők és jegyvizsgálók képzése is.

A regisztrációs jegy a MÁV vonalain a társaság gépesített jegypénztáraiban, a mozgóárusoknál vagy július 1-ig a kalauznál váltható meg. A GYSEV járatain a jegyvizsgálónál, a Volán-buszokon pedig a járművezetőnél kérhetik regisztrációs jegyüket az érintett utasok.

A regisztrációs jegyet ellenőrzik a járműveken, de annak hiánya miatt pótdíjat csak július elsejét követően szabnak ki a közlekedési társaságok. Az új rendszer csak akkor lehet sikeres, ha a vasúton, illetve volánon közlekedők segítik a kormány és a szolgáltatók munkáját. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a MÁV és a Volán a jelenleginél magasabb színvonalon, és jóval olcsóbban működjön, hiszen a számlát valamennyi adófizető állja – áll a közleményben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!