Öt százalékkal olajozták a HM üzleteit

2010.04.16. 08:18 Módosítva: 2010.04.16. 12:24
A Magyar Nemzet kihallgatási jegyzőkönyvek alapján tényfeltáró cikksorozatot indított pénteken a Honvédelmi Minisztériumban kialakult korrupciós hálózat leleplezésére. A tárca szerint a dokumentumok jogellenesen kerültek a lap birtokába.

Éttermekben, parkolókban és honvédelmi minisztériumi irodákban osztották a kenőpénzeket a Szekeres Imre vezette szaktárcánál és a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégeinél dolgozó tisztek – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került kihallgatási jegyzőkönyvekből.

A bűnszövetséget eddig csak a HM egyik társasága, a HM Térképészeti Nonprofit Kft. esetében ismerték el, de az előzetes letartóztatásba került alkalmazottak vallomásai megerősítik azt az értesülést is, hogy az elmúlt években egy jól bejáratott korrupciós hálózat alakulhatott ki a honvédelmi tárcánál.

A Magyar Nemzet szerint a bűnszervezetben a tárca tulajdonában álló társaságokon keresztül kellett visszaosztani a milliókat, amelyek kézről kézre járva eljutottak a HM felső vezetőinek irodájáig is.

A maffiaszerű bűncselekmények mechanizmusa nem volt bonyolult, a súlyos közpénzeket felemésztő beszerzéseket elnyerő magáncégek a valós árnál hat-tíz százalékkal többet kértek, ezt a pénzt pedig borítékokban adták vissza a bűnszövetségben levő döntéshozóknak. A szálakat a nyomozóknak a minisztériumi irodákig sikerült felgombolyítaniuk, innen a pénz útja már követhetetlen, írja a lap.

Nem akarta kimondani a pénz szót

Az ügy egyik szereplője, a Vecsésen elfogott B. Zsolt terhelő vallomást tett L. Szilárd ezredesre, a HM Térképészeti Nonprofit Kft. gazdasági igazgatójára.

"Feladatot kell végrehajtani", jelentette ki L. Szilárd B. Zsolt vallomása szerint. "Ez egy kétértelmű kijelentés volt. A kijelentés tartalmát akkor értettem meg, amikor a kezével mutatta, vagyis a hüvelykujját a mutató és a középső ujjához dörzsölte, ami egyértelműen a pénzre vonatkozott. Az ember akkor mutatja ezt az ujjával, ha nem akarja kimondani a pénz szót" - közölte B. Zsolt, miután egy vecsési parkolóban átvett, kenőpénzzel megtömött borítékkal a zsebében elfogták a rendőrök.

HM: A belső elhárítás tárta fel

A Honvédelmi Minisztérium felháborítónak tartja, hogy a Magyar Nemzet egy folyamatban lévő büntetőügy jegyzőkönyvének egyes részeit önkényes módon kiragadva és felhasználva folytat lejárató kampányt a Magyar Honvédség ellen.

Mint írták, a szerző elhallgatja, hogy a vesztegetési ügyet a honvédség belső elhárítása tárta fel és a minisztérium maga hozta nyilvánosságra. Az, hogy a kihallgatási jegyzőkönyv jogellenesen a lap birtokába kerülhetett, és abból idő előtt nyilvánosságra hozott vallomásrészleteket, a hatályos eljárási szabályok szerint sértheti a nyomozás érdekeit. A Honvédelmi Minisztérium ezért felszólítja a Katonai Ügyészséget, hogy vizsgálja ki: miként jutott a jegyzőkönyv a cikk szerzőjéhez, olvasható a közleményükben.

Hónapok óta áll a bál

A Budapesti Katonai Ügyészség február végén jelentette be, hogy vesztegetéssel gyanúsít öt magas rangú katonát, akik pénzt kértek a szerződő cégektől, majd az így szerzett milliókat egymás között osztották szét. A gyanúsítottak között van a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályának jelenlegi és volt vezetője, a főosztályvezető ezredes rendfokozatú helyettese, valamint a szaktárca tulajdonában álló Currus Zrt. vezérigazgatója is.

Tömböl is kínosnak érezte

Néhány nappal később Tömböl László vezérezredes, honvéd vezérkari főnök a hivatásos állománynak és a civil alkalmazottaknak írt levelet, amelyben közölte: "egyes hivatalban lévő személyek a katonai hivatással és az állampolgári tisztességgel nem összeegyeztethető módon visszaéltek a rájuk bízott hatáskörrel, és megfogalmazódott a gyanú velük szemben, hogy beosztásukból eredő befolyásukat egyéni haszonszerzésre fordították. Bár bűnösségük végérvényes bizonyítása a jogállami intézmények feladata, azonban az eljárás megindításához vezető cselekmények is alkalmasak arra, hogy súlyosan károsítsák a katonai szolgálat tekintélyét, megrendítsék a társadalom tagjainak bizalmát.” Tömböl szerint az ügy miatt árnyék vetült a honvédség áldozatos munkával kiérdemelt társadalmi elismerésére.

Honvédségi cégek

A Honvédelmi Minisztérium égisze alatt tizenegy gazdálkodó szervezet működik, közülük tíz van százszázalékos honvédségi tulajdonban. A legnagyobb a Figyelő 2009-es TOP 200 kiadványában a legnagyobb árbevételű cégek listáján 160-ik helyen álló HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő ZRt. (HM EI Zrt), amit a Budapesti Katonai Ügyészség (volt) szóvivője múlt héten gengszterszervezetként aposztrofált. A cég ingatlankezeléssel és biztonsági szolgáltatással, őrzés-védelemmel foglalkozik. Emellett kutatás-fejlesztési, biztonságtechnikai- és informatikai, rendezvényszervezői szolgáltatásokat nyújt az állami és a magánszféra részére.

Részvénytársasági formában működik a harcjárművek javításával, modernizálásával foglalkozó HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai ZRt. is, ami a HM EI mögött a második legnagyobb árbevételű honvédségi cég. A HM Armcom Kommunikációtechnikai ZRt. a honvédség híradástechnikai cége, amelynek a vezetékes és rádióeszközök beépítése, karbantartása a fő tevékenysége. Szintén a honvédség működésének műszaki hátterét erősíti a fegyverzettechnikával foglalkozó HM Arzenál Elektromechanikai ZRt. A vállalat elsősorban lokátor- és rakétarendszereket javít és szervizel.

A négy haditechnikai vállalat mellett fontos háttércég a HM Térképészeti Kht. is, amely a védelmi feladatokhoz szükséges térképeket, távérzékelési és egyéb térképészeti anyagokat fejleszti és archiválja. A Monostori Erőd Kht. a komáromi erődben szervez hagyományőrző, hadtörténeti rendezvényeket és kiállításokat, de ennek a cégnek csak 17 százaléka a minisztériumé.

Lazábban kapcsolódik a honvédelmi feladatokhoz a HM erdőgazdálkodási cégeinek a tevékenysége. Ide tartozik a Budapesti Erdőgazdasági ZRt., mely elsősorban a vadgazdálkodással, azon belül is vadásztatással, továbbá erdőgazdálkodással foglalkozik a HM kezelésében lévő állami 27 ezer hektárnyi erdőterületeken. Hasonló a HM Verga Veszprémi Erdőgazdálkodási Zrt. profilja is, ők 46 ezer hektárt használnak, illetve a HM Kaszó Erdőgazdaság ZRt.-é, amely 15 ezer hektáron folytat erdőgazdálkodást. A cégek üdülőkkel, vadászlakokkal is rendelkeznek.

A HM-cégek sorában két nonprofit kft is található. Az egyik a Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft, ami a volt tiszti klubokat, köztük a Stefánia Palotát működteti, és „elsősorban a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak, illetve hadköteles katonák számára szervez kulturális, szórakoztató programokat.” A HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. gyakorlatilag a tárca píár- és reklámcége, lapkiadással, kiadványszerkesztéssel, rendezvényszervezéssel foglalkozik és a tárca honlapjának szerkesztése is hozzá tartozik.