Július elején új elnöke lesz az MSZP-nek

2010.05.15. 16:08 Módosítva: 2010.05.15. 16:11
Az MSZP július 10-én vagy 11-én választ új elnököt illetve elnökséget - jelentette be a párt leköszönő elnöke szombaton a választmányi ülés után. Lendvai Ildikó hozzátette: júniusban is lesz kongresszus, ám akkor csak az elmúlt évek értékelése, illetve az új ellenzéki stratégia lesz napirenden. Amennyiben az MSZP köztársasági elnököt jelöl, akkor erről is a júniusi kongresszus dönthet.

Az MSZP még az önkormányzati választások előtt teljes tisztújítást tart. A párt országos választmányának szombati döntése alapján július 10-ére vagy 11-ére hívta össze a soron kívüli kongresszust, amelyen megválasztják a párt új elnökét is. Lendvai Ildikó utódjáról eredetileg június 6-án döntöttek volna.

Június 6-án más lesz napirenden: három hét múlva is lesz kongresszus, amelyen értékelik az elmúlt 4 év kormányzati és kormánypárti tevékenységét, de döntenek a következő évek új ellenzéki stratégiájáról is.

A szombati választmányi ülésen a tagok döntő többsége támogatta a mihamarabbi tisztújítást. Az elnökség tagjai szombaton megerősítették lemondási szándékukat, amelyet a választmány tudomásul vett. A távozó elnökség a júliusi tisztújításig már csak a kongresszus előkészítésének, illetve a párt működésének törvényességéhez szükséges döntéseket hozhatja meg.

A Hagyó-ügyet nem kommentálta Lendvai

Az MSZP frakciója még nem döntött arról, hogy támogatják-e a kijelölt miniszterelnök, Orbán Viktor pénteken benyújtott: a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatát. Lendvai Ildikó azonban úgy fogalmazott, hogy a párt nem írhat alá olyan nyilatkozatot, amely sárba tiporja az elmúlt évek kormányzati eredményeit.

A parlament létszámának csökkentéséről szóló fideszes javaslatról csak akkor tudnak véleményt mondani, ha megismerik a javaslat részleteit is - mondta Lendvai Ildikó.

A távozó pártelnök nem kívánta kommentálni Hagyó Miklós, korábbi szocialista főpolgármester-helyettes őrizetbe vételét, mert szerinte rossz gyakorlat lenne, ha egy párt beleszólna egy nyomozás folyamatába. Lendvai Ildikó azonban megnyugvással fogadta, hogy Hagyó Miklós nem próbált meg kibújni a felelősség alól.