Orbán: Új alkotmány kell

2010.05.25. 14:17
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Na, ki mondta egyszer azt, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely saját magával határos? Orbán Viktor.

    Fico ezt is mondta a pozsonyi parlamentben: "Remélem, hogy erőfeszítéseinknek lesz hatása. Ha mindezek ellenére a magyar törvényt elfogadják, szent kötelességünk azonnal, és keményen reagálni. Magyarország nem saját magával határos, hanem egy szuverén, magabiztos Szlovákiával." (Bumm.sk)

  • Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a saját szemedben pedig nem veszed észre a gerendát? II.

    „Ez egy eszköz akar lenni a revizionista álmok megvalósításához" - mondta Fico szlovák kormányfő a kettős állampolgárságról. Úgy vélte, hogy szálka a Fidesz szemében, hogy Ausztriában és Szlovákiában élnek a legjobban a magyarok.

    Szerinte nem kampánytrükk a mai poszonyi vitanap. "Mi nem akartuk, hogy ez a téma a választási kampány része legyen. Ránk kényszerítették ezt a témát" - mondta. (Bumm.sk)

  • "Húsz év után újra megnyilt a lehetőség, hogy szakítsunk az előző korszakkal" - mondta Navracsics, jelezvén, hogy korszakhatárhoz értünk. Ezek után mégis arról beszélt, hogy egy pártnak nem lehet új programja, hanem mindig a korhoz igazított programja lehet. Szerinte a Fidesz már 1988-ban is a szabadság és a jólét pártja volt, és most is az. "Most ismét lehetőségünk van rá, hogy a szabadság és jólét fejezete megnyiljon" - mondta.

  • Navracsics szintén a kétharmados felhatalmazás fontosságáról beszélt. "A kampányban is azt mondtuk, hogy kis többség - kis váltzás, nagy többség - nagy változás. Nem árultunk zsákbamacskát, egyértelművé tettük, hogy szavazatukkal befolyásolhatják a változás mértékét" - mondta, és szerinte a választók döntöttek, a nagy változásra szavaztak.

    09
  • "Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - mondta Robert Fico miniszterelnök a szlovák parlamentben. A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, hogy állítsa le a törvényalkotást, és tárgyaljon a szlovákokkal. Szerinte "a nagymagyar revizionizmus és nacionalizmus ma hivatalos politikává váltak Budapesten". (MTI)

  • Kíváncsian várjuk, hogy Navracsics Tibor vajon támogatja-e Orbán programját. A DeDi prognózisa szerint igen.

    Bár az idei már a hatodik választás volt, ez kiemelkedik a sorból, kezdte felszólalását Navracsics Tibor. A Fidesz vezérszónoka szerint leginkább az 1990-es, rendszerváltó, Navracsics szavaival "alapozó" választáshoz lehet hasonlítani. Szerinte 2010-ben talán még egyértelműbben üzentek a választók, mint 1990-ben, hiszen akkor sokan panaszkodtak az alacsony részvételre. Navracsics szerint most a részvételre nem lehetett panasz.

  • Saját feladatát úgy értékelte, hogy segíteni kell a magyarokat az új rendszer felépítésében. Mindezt tisztelettel fogja tenni. A tisztelet amúgy is fontos, legalábbis egész hosszan beszélt róla. "A kölcsönös tisztelet kultúrájának győzelméhez le kell győzni a cinizmust, az irigységet. Erőfeszítéseket fogunk tenni, hogy hozzájáruljunk a kölcsönös tisztelet szárbaszökkenéséhez. Olyan nincs, hogy rossz fa jó gyümölcsöt hozzon, ezért kormányzásom alatt azon leszek, hogy az ország ne tévessze össze a gyávaságot az alázattal" - mondta. "Legyenek társaim ebben a lélegzetelállító munkában" - zárta felszólalását, amit az MSZP nem tapsolt meg.

  • A nemzeti érzés és a hazaszeretet fontosságáról szólva Nicolas Sarkozy francia államfőt idézte. Orbán szerint a hazaszeretet a legfontosabb, ezért az új társadalmi szerződésnek ez is az első pontja.

    "A győztesnek nem igaza, hanem feladata van" - mondta saját szerepéről. Kormányát "az új korszak első kormányának" nevezte, melynek feladata a munka, otthon, család, egészség és rend megvalósítása. "Ezért is tettem húsz év óta elsőként választási programunkat bátran a kormányprogram részévé". Új rendszereket kell létrehozni, és ezt, illetve a nemzeti egységet mindennel szemben meg kell védeni. "Nem lehetnek illúzióink, az átmenet korszakának haszonélvezői nem fogják hagyni, mindent el fognak követni, hogy megakasszák a nemzeti egységet" - jelölte ki a szerepét azoknak, akik netán nem értenének vele egyet. "Az új rendszernek a nemzet három harmadát kell képviselnie" - mondta, megengedve, hogy ennek az ellenzék is része, hiszen "a nemzeti egység rendszerében a többszólamúság nem zárja ki az egységet". A nemzeti egység példájaként Kossuth és Széchenyi ellenállását hozta fel.

  • Az MKP elnöke szerint a mostani szlovákiai hisztéria nem kell hogy tönkretegye az állampolgársági törvényt, hiszen az legkorábban csak 2011-ben lépne hatályba. Addig pedig lesz idő tárgyalni és megnyugodni. (Bumm.sk)

  • Pozsonyból jelentjük:

    "Mindannyian nagyra értékeljük szlovák állampolgárságunkat, minden jelenlegi és jövőbeni MKP-s parlamenti képviselő továbbra is a szlovák alkotmányt és törvényeket tiszteletben tartva kíván tevékenykedni. De nem vagyunk tulajdonai egyetlen államnak sem, szabad emberek vagyunk" - mondta Csáky a pozsonyi parlamentben, az MKP frakciójának kivonulása előtt. Hozzátette még, hogy nem árulják majd el, hogy melyik MKP-s és mikor veszi fel a magyar állampolgárságot, mert ez mindenkinek a magánügye. (Bumm.sk)

  • A KDNP már Orbán zsebében van.

    "A nők családban betöltött szerepét kell újra jóval magasabb polcra helyeznünk" - adott számot a női szerepről alkotott véleményéről. Szerinte nem tisztelik eléggé az anyát a nőben. Orbán állítása szerint egyébként jól ismeri a női gondolkodást, mert családjában is nagy, "mondhatni kétharmados" többségben vannak a nők. Ezeket a mondatait jellemzően csak a KDNP frakciója tapsolta meg.

  • A hatodik taps. Tudják még követni?

    Orbán szerint az is nevetséges, hogy az ember nem mehet el segíteni a testvérének felépíteni a házát, mert ha ezt megteszi, feljelenthetik. "Vissza kell adni a teret az együttműködésre" - mondta a hatodik tapsért. "A nemzeti együttműködés rendszerében a politikának nem az a dolga, hogy gátakat emeljen az emberek kreatívitásának, hanem hogy azt támogassa".

  • Emlékeznek még, amikor Gyurcsány azt mondta, hogy el lehet menni Magyarországról? Na, most megkapta, de a DeDi gyorselemzése szerint nem valószínű, hogy el fog menni, egyszerűen nem az a típus.

    "Az életnek nem természetes menete az, hogy a fiatalok elmennek az országból" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy ő sem azért nevel öt gyereket, hogy az unokáit majd csak fényképeken lássa. A fiatalok magyarországi életesélyeinek javítására tett ígérete kapta a negyedik tapsot. "Azokat, akik szerint el lehet menni az országból, arra kell ösztönözni, hogy inkább ők menjenek el" - mondta az eddigi legnagyobb, csaknem egy percig kitartó tapsért.

    07
  • Pozsonyból jelentjük: MKP-sok is felvennék a szlovák állampolgárságot.

    Csáky Pál, az MKP elnöke azt mondta, hogy a magyar képviselők azért hagyták ott a pozsonyi parlamentet, mert párbeszédre törekvés helyett hisztéria alakult ki. Csáky még a kivonulás előtt elmondta pártja álláspontját a magyar állampolgársági törvényről szóló vitában. A pártelnök jelezte, hotgy több MKP-s képviselő is készül a magyar állampolgárság felvételére, de egyikük sem hajlandó lemondani szlovák állampolgárságáról. (MTI)

  • Meg kell teremteni a szociális biztonságot is, mondta Orbán, mert szerinte ez az alapja az aktív, minőségi életnek. Ezt a gazdaságnak is be kell látnia. "A megszorítás-osztogatás ciklikus politikájából ki kell törnünk" - jelentette ki. A munkahelyteremtést kell előtérbe állítani. "Rengéshullámok jelzik, hogy a világban mély átalakulás zajlik" - mondta. Ez most válságok formájában mutatkozik meg. "Nem reménykedhetünk abban, hogy mindez átmeneti lesz, és előbb vagy utóbb visszaáll a régi rend. Nem fog visszaállni" - mondta, hozzátéve, hogy a folyamat egyre gyorsul, újabb válságok fenyegetik a világot és Európát.

  • Biztosítani kell a magyar tulajdont a gazdaságban, jelentette ki Orbán a kormánypárti frakció harmadik tapsáért. Ezután a kormányzati bürokrácia csökkentésének igényéről beszélt. "Együtt kell működnünk abban, hogy ezt az elképesztő papírszörnyeteget [...] együttesen felszámoljuk" - mondta. A bürokrácia radikális csökkentéséről, az adózás egyszerűsítéséről beszélt, amiért cserébe elvárja, hogy a gazdaság felszívja a fölöslegessé vált közalkalmazottakat.

  • cikkünk a témában:

    A sportot vágja, de a szlovák pártpolitikát nem?

    Ha ön nem szereti a focit, akkor szeresse meg gyorsan, különben nem fogja érteni a politikát sem.

    Itt az alkalom, hogy megértse, melyik párt milyen hangulatot áraszt északi szomszédunknál. Focis példákon keresztül magyaráz a Felvidék Népe Front.

  • "Minden siker alapja a gazdasági növekedés" - jelentette ki Orbán. A siker záloga, hogy a gazdaság elfogadja, vannak az életnek olyan területei, amelyek nem működtethetők a gazdaság elvei szerint. "A politika nem képes irányítani a gazdaságot, de a gazdaság sem zúdulhat be minden területre" - mondta. Szerinte a szociális biztonság és a versenyképesség nem állíthatók szembe egymással.

  • Nemzeti egység megteremtésére van szükség, mert a viták nem vezetnek egyezségre, mondta Orbán. "Ezek a viták arról szólnak, hogy ki jár jól, és ki jár rosszul. Ezek rossz kérdések" - jelentette ki. Ezért lettek a rendszerváltásnak is nyertesei és vesztesei. "Nekünk más fajta együttműködésre kell építeni a jövőt" - mondta. "A régi vesztes-nyertes gondolkodás helyett inkább a mindkét fél legyen nyertes jellegű programok terjednek a gazdaságban is" - mondta. "A verseny szó kezdi visszanyerni eredeti, szép jelentését, miközben a neoliberális felfogásban inkább a háború szinonímájaként használták" - mondta, hozzátéve, hogy a neoliberális gondolkodás szerinte megbukott.

    06
  • A sűrű éjben fény leszek / Mi távolból hozzám vezet / És többé nem félek, ha karjaidban ébredek / Ha szomjazol, én víz leszek / S ha átölel majd két kezed.

    Fico pártja (a Smer) az idei választási kampányban számos művészt is alkalmaz a párt rendezvényein. A magyarlakta déli területeken magyar művészek is felkérést kaptak. A pozsonyi Új Szó szerint a magyarországi Crystal együttes is Ficóéknak játszik majd.

  • "Az első és legfontosabb érték a munka" - jelentette ki Orbán, megismételve korábbi beszédei pár frázisát, például, hogy "a munka adja meg az ünnepnapok örömét is". Második legfontosabb a család, amely meghittséget és szeretet ad. "Az egészség minden embernek drága kincse" - folytatta a fontos dolgok felsorolását. "Rendre is szükség van. A rend csak annak nem érték, aki a zavarosban akar halászni, vagy az ököljog híve" - üzent először beszédében a Jobbiknak is. A fő cél a rend és biztonság, a szociális biztonság és a demokratikus normák megteremtése, visszaállítása.

  • A parlamenti tudósítójuk véleményt csempészett a posztjába, de majd elbeszélgetünk vele.

    Ír, spanyol példákat hoz, amelyek a jelen gazdasági helyzetben kicsit idejét múltnak tünnek. Szerinte most Magyarországon a sor a felemelkedésben. Ennek eszköze a társadalmi szerződés, és az a kormányzás, aminek egyedüli célja "a nemzet és tagjainak felemelkedése". "A nemzet ereje tagjainak szabadságából és ezen alapuló együttműködéséből fakad" - mondta Orbán. Szót ejtett itt munkáról, családalapításról, melyek az egyén mellett a közösség érdekét is szolgálják.

  • Orbán szerint a választók felhatalmazásából ez a parlament "alkotmányozó és rendszeralapító". Ez a kijelentése megint tapsot kapott a kormánypárti padsorokból.

  • Végre, egy kis taps, kifújhatjuk magunkat.

    "A kormányzásnak vissza kell fordulnia a nép felé. A láthatatlan paktumok, a láthatatlan pénzek, láthatatlan szerződések ideje lejárt" - jelentette ki. Az a kijelentése, hogy most a láthatóság ideje jött el, kapott először tapsot. "Az új társadalmi szerződést semmilyen politikai paktum, semmilyen részérdek nem írhatja felül" - mondta. A nemzeti együttműködés nyilatkozatának is az a célja, hogy ezt kifejezze, mondta Orbán. "Az új társadalmi szerződés nem csak lehetőség az alkotmányozásra, hanem utasítás" - mondta.

  • És vajon 2006-ban is megvolt a magyar embernek a magához való esze?

    A választók Orbán szerint nem a válság kezelésére, hanem az átmeneti kor hibás rendszerének felszámolására és egy új rendszer megalkotására, "forradalmi változásra" adtak felhatalmazást. "A magyar embernek megvan a magához való esze" - mondta, ezzel indokolva, hogy valóban alkotmányozásra kapott felhatalmazást pártja. A nép, illetve az emberek demokratikus változásokat akarnak. "A mi polgári forradalmainkról" beszél, amelyek szerinte mindig békések voltak, és csak a külső támadás miatt alakultak át szabadságharcokká.

  • Orbán ezután a szocialisták nyolcévi kormányzását ostorozta, szerinte az előző kormányok bűnszervezetek kezébe juttatták az országot, meghamisították a költségvetési adatokat, az állampolgárokra uszította a rendőrséget. "Az emberektől elforduló, a hatalommal visszaélő, a magánérdekeket szembefordító politika mély és tartós válságba taszította az országot" - mondta. "Az emberek" viszont úgy döntöttek, hogy megdöntik ezt a rendszert. "A hatalom az egyeztetett cselekvés képességét jelenti" - mondta, hozzátéve, hogy a demokráciának "a választás, és nem a kormányzás" a megtestesülése.

    03
  • A kormányprogram Orbán értékelése szerint valójában iránytű, nem az eszközökről, hanem a közös célokról kell szóljon. Most szakítani kell az elmúlt évek gyakorlatával, amikor "negyedévente fogadtak el programocskákat". Most kijelölik az irányokat, mondta. "Az elmúlt nyolc évben a választott vezetők kisajátították a hatalmat, nem a nép akaratát, hanem saját érdekeiket képviselték" - mondta, felidézve a szokásos példákat a rendőri túlkapásoktól az augusztusi viharig.

  • Szlovákia a focivébé lázában ég.

    "Felszólítom képviselőtársaimat, hogy vessük le a politikai mezeket, és vegyük fel a mi saját szlovák nemzeti mezeinket" - javasolta az SNS és a szlovák parlament alelnöke a kettős állampolgárságról szóló pozsonyi vitában. Anna Belousovová szerint Magyarország Nagymagyarország feltámasztásána dolgozik. (Új Szó)

  • "Mindez nem jelenti azt, hogy az átmenet korszaka eredménytelen lett volna" - ismerte el Orbán, de szerinte célját nem érte el. Az elmúlt húsz évet szerinte értelmetlen viták és meddő konfliktusok jellemezték, az elmúlt nyolc évben pedig a kormányzás eltorzult, "szembefordult azokkal, akiktől ered, vagyis az emberekkel".

  • A rendszerváltoztatókat már csak a Fidesz képviseli a házban, mondta Orbán. A rendszerváltók tisztában voltak vele, hogy új alkotmány kell, de ehhez nem volt meg a kellő többség, ezért paktumot kötöttek az állampárttal. Azóta viszont nem sikerült az ideiglenes helyett végleges, új alkotmányt alkotni. "Magyarország nem tudta kifejleszteni magában az önrendelkezés képességét. Meglehet, ezért ítélte ezeket a pártokat megsemmisülésre a történelem" - mondta.