Nem pihenhetnek a tűzoltók az özönvíz miatt

2010.06.22. 07:49
Előzmény (1)
Folyamatosan érkeznek a riasztások a tűzoltóságokra az ország több megyéjében is a napok óta tartó esőzések, viharok miatt. A meteorológiai előrejelzések továbbra sem biztatnak javulással.A Zagyva alsó szakasza pedig áradni kezdett.

Hétfőn 912 helyre vonultak a tűzoltók a viharkárok miatt, a legtöbb riasztást - 265-öt - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kapták, de sok munkájuk volt Bács-Kiskun-, Tolna- és Baranya megyében is.

Árad a Zagyva

A folyó Apc alatti szakasza áradni kezdett, miután a mellékfolyókból jelentős mennyiségű víz érkezett. Hatvannál egy nap alatt több mint másfél métert - 163 centimétert - emelkedett a vízszint. A Közép-Duna völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság emiatt a Zagyva középső szakaszára, a Jászfelsöszentgyörgy és Jobbágyi közötti 38 kilométeres szakaszon elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

Az Ipoly középső szakaszán, Szécsény -és Pöstyénpuszta között fenntartják az első fokú készültséget, mivel az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék esett a mellékvízfolyásokon.

Víz öntötte el az utat Hőgyészen
Víz öntötte el az utat Hőgyészen

Tolnában kitelepítések

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hétfőn harminc embernek kellett elhagynia otthonát a rendkívüli esőzés miatt Tolna megyében.

Nagymányokon a megáradt Mocsárvölgyi-árok vize öntötte el a települést, emiatt öt házból huszonnégy embert kellett kimenekíteni.

A két méter magasan hömpölygő vízben három ház sérült meg, közülük kettő súlyosan. Karl Béla, a város polgármestere hozzátette: számítanak arra, hogy a település központját esetleg elönti a víz, ugyanis tetőzik a város felé nyitott izményi halastavak szintje. "Ha másfél méternél nem lesz magasabb az ár, akkor meg tudjuk fogni, ha nem, akkor csak az ima segít."

Bonyhádon, Kisdorogon és Csibrákon is voltak kiköltöztetések. A megyében összesen 65 esetben vonultak ki a tűzoltók vizet szivattyúzni, valamint műszaki mentéshez és villámcsapás okozta tűzhöz.

Keddre virradó éjjel a Tolna megyei Bátaszék sportcsarnokában 300 férőhelyes befogadó helyet alakítottak ki. Az előrejelzések alapján ugyanis tartani lehetett attól, hogy a két közeli patak elönti a település jelentős részét, de végül senkit sem kellett kitelepíteni.

Tolnában egyébként nincs megközelíthetetlen település, bár az elmúlt napok esőzései több helyen okoztak gondot a településeken és a közlekedésben. Az utak közül hétfőn egy időre több is járhatatlanná vált, de kedd reggelre már csak három helyen van teljes, vagy részleges útzár. Így járhatatlan a Regöly és Keszőhidegkút közötti út, de a két település kerülővel megközelíthető. Nagyszokolyon leszakadt a hídfő, teljes útzár van az ott lévő alsóbbrendű úton. Részleges útzár van Koppányszántónál, mert leszakadt az útpadka.

Hétfőn is vészhelyzet

Tolna megyében kedd reggelig 65 helyre hívtak tűzoltókat, zömmel vizet kellett szivattyúzni, de volt, hogy villámcsapás okozott tüzet. Több helyen kellett elakadt autókat is menteni. Hétfőn a megyében újabb 32 embert kellett kitelepíteni, ezzel 119-re emelkedett Tolnában azok száma, akik a vízkárok miatt nem használhatják házaikat.

Kisdorogon combig ért a víz
Kisdorogon combig ért a víz

A hétfői esőzések miatt Csikóstőttősön át kellett vágni a Hábi-árok gátját két helyen is, a benne lévő vizet a földekre vezették ki. Simontornyán belvizet szivattyúznak, Tamásiban szintén. Nagymányokon 25 embert kellett kitelepíteni az Izányi patak áradása miatt, a település határában pedig öt házból 24 embert. Závodon hét házat öntött el a kiáradt patak. Kakasdon helyenként 40 centiméter mély vízátfolyások voltak, a 6-os utat egy időre lezárták.

Szekszárd és Kakasd között a 6-os főúton Sötétvölgynél sár zúdult az útra. A sötétvölgyi gyerektáborból 80 gyerek nem tudott kijönni a farmházakból a víz miatt, őket a megyei katasztrófavédelem, a megyei rendőrség Neutron kommandója, a szekszárdi tűzoltók és a Gemenc Volán munkatársai és egy kakasdi munkagép segítségével mentették ki. Bonyhádon településen hét helyen dőlt össze melléképület. Egy lakóház életveszélyessé vált, a hat lakója rokonokhoz költözött.

Hétezer hektár van víz alatt az Észak-Dunántúlon

Hétezer hektáron áll a belvíz Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, ebből másfél ezer hektár vetés és szántó.

A legtöbb, belvízzel borított terület a Hanságban található, itt jelentős nagyságú erdőterület is víz alatt áll. A Duna mentén, Rajkától Vénekig elsőfokú, a Mosoni-Dunán, az Alsó-Szigetközben másodfokú készültség van érvényben. A Rába alsó szakaszán este hatkor megszüntetik a másodfokú belvízvédelmi készültséget, míg a Marcal és a Rábca mellett, valamint a Hanságban nem csökkentik a másodfokú szintet.

Vihar nyugaton, nagy esők délen

Kedden is folytatódik a rendkívül esős idő az előrejelzések szerint. Erős vihar alakulhat ki kedden Nyugat-Dunántúlon, ott 90 kilométer/órás széllökések is lehetnek. A Dunántúl déli részén és Dél-Alföldön nagy mennyiségű csapadé" várható, közli az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nagy mennyiségű csapadék azt jelenti, hogy területi átlagban 12 óra alatt több mint 30 milliméter várható, olvasható a www.met.hu oldalon. Az érintett régiókra másodfokú, narancs színű riasztást adtak ki.