Hol legyen az Index utca? – Zubogy

2010.07.14. 08:03
Felhívásunkra tucatnyi magyarországi település önkormányzata jelentkezett. Közülük nyolc helységben a képviselőtestület szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első forduló Észak és Dél csatáját hozta: a borsod-abaúj-zempléni Zubogy csap össze a baranya megyei Besencével

.
indexutca 450 noshade


Index.hu utca nagyobb térképen való megjelenítése

A hatszáz lelkes észak-magyarországi település, Zubogy nem utcával, hanem parkkal indul a névadási versenyben: a Szabadság utca lakatlan oldalán húzódó, de központi, nagyjából 500 négyzetméteres területet neveznék el az Indexről, közvetlenül a Fenyő presszóval szemben, ha az olvasók megszavaznák. A délkeleti oldalán patak által határolt, füves parkot, ahová két székelykapun át lehet bejutni,  a szlovák-magyar barátság jegyében építették. Korábban, ahogy a helyiek emlékeznek, kovácsműhely volt a területen, és ott lakott egy karámban a falu bikája is, aminek annak idején csodájára jártak a gyerekek. Főleg, ha jöttek hozzá a tehenek.

Hol legyen az Index utca? – Zubogy

Zubogy a Felsőkelecsény-Ragály-Trizs tengelyen terül el; ha ez így nem mond semmit, akkor Imolától délre, Dövénytől északra, és ha ez sem segít, akkor valahol Rudabánya és Aggtelek között, légvonalban néhány kilométerre a szlovák határtól.

A festői szépségű völgyben fekvő falu ékessége és legfontosabb műemléke a vastag falú, erődítményszerű, csodálatos famennyezetű református templom, amelynek alapjai a 12 században épültek.

Nem is utca, egyenesen Index park lenne Zubogyon
Nem is utca, egyenesen Index park lenne Zubogyon

De nem a templom az egyetlen nevezetesség a faluban. Zubogy az ország azon kevés településeinek egyike, ahol még van Lenin utca. Külön érdekesség, hogy mégsem ezt nevezik majd át Indexre, ha nyernek. A névváltoztatás nemcsak költségekkel,  hanem azzal is járna, hogy a helyieknek át kellene íratniuk személyes okmányaikat, ami nem feltétlenül növelné a döntéshozók népszerűségét – ez a szempont egyébként a zubogyiakon kívül más pályázó településeket is arra késztetett, hogy ne lakott területet nevezzenek át Indexre.

Besence vagy Zubogy - hol legyen az Index utca?

  • 1897
    Besence
  • 1765
    Zubogy

A falu totemállatának kiválasztása minden korábbinál gördülékenyebben ment, mivel a zubogyiakat a környékbeli falvakban régóta csak macskásokként ismerik. Pozsgai Viktor polgármester szerint azért, mert egyszer egy zubogyi lőtt egy nyulat, amiről később szégyenszemre kiderült, hogy macska. A leendő Index park mellett lakók viszont úgy tudják, hogy egy esküvői szekér után kötött döglött macskáról kapták a zubogyiak a ragadványnevet. Zubogy hivatalos állatának mindenesetre a Mici nevű kandúrt jelölték.


View Larger Map

A falu további nevezetessége az Erzsiszög, egy utcányi terület, ahol meglepően magas az egy főre eső Erzsébetek száma, illetve a Kakastanya, ahol egy időben a kicsapongó életmódot folytató férfiak építkeztek. Mozi, színház, kultúrház nincs, a fiatalok a Fagyisba járnak szórakozni, amit azért hívnak Fagyisnak, mert régen árultak ott fagyit. De már nem.

indexucca

Zubogy

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Lakosainak száma: 600

Területe: 11,4 km2

Webszájt: zubogy.hu

Címer: A gótmetálosnak is beillő címeren kék pajzs, rajta ekevas, ami  az ekevasat szimbolizálja, és csillag, ami a református egyházat.