Nem veszett el a felsőzsolcai polgármester

2010.07.20. 09:14
Bő egy héttel a felsőzsolcai demonstráció után a városban folytatódik a romok eltakarítása, sok helyen már az újjáépítés is elkezdődött. A polgármester azt mondja, nem fogják megbüntetni azokat, akik még nem takarították el telkükről a romokat, és azt ígéri, támogatni fogják az építkezéseket is.

Múlt héten demonstráció zajlott le Felsőzsolcán, a városháza előtt. Az elkeseredett városiak egy része kérdéseket szeretett volna feltenni polgármesterüknek, Fehér Attilának, ő azonban nem állt a nyilvánosság elé. Azt mondja, azért nem tudott ott lenni, mert aznapi programjait nem mondhatta le.

„A demonstráció napján Miskolcon voltam. Nem közölték velem, hogy szükség lenne rám. Nekem megbeszélt programom volt a megyeházán és még két helyen, ott intézkedtem” - mondja a polgármester, aki szerint most már nyugodtabbak az emberek.

"Nyugszik a helyzet, de akinek szétázott a háza és az összes holmija, az nyilván nem tud könnyen megnyugodni. Ez lelkileg nyomasztó annak is, akinek nem a saját háza dőlt össze, hanem csak nézi minden nap. Engem is nyomaszt, hiszen itt születtem én is."

Segíteni akarnak az építkezésben

Fehér azt mondja, most leginkább az újjáépítésre koncentrál, bár egyelőre nem látnak ehhez forrást.

"Mindenképp szeretnénk segítséget nyújtani a romeltakarításban is, erről testületi döntés még nem született, de azt gondolom, hogy hajlandó lesz rá a testület áldozni. Várjuk az árajánlatokat, a kormányzati pénzt, a jövő héten pedig összehívjuk az érintetteket, akik lakásvásárlásban -építésben gondolkoznak, és a helyi vállalkozásokat, akik ennek meg tudnak felelni."

A polgármester azt mondta, eddig senkit nem büntettek meg azért, mert nem tudta eltakaríttatni háza romjait. "Nem volt eddig büntetés kiszabva azokra, aki nem takarították el a romokat a házuk elől." Az Index kérdésére válaszolva azt mondta, ha valakinek nincs pénze rá, hogy eltakarítsa a romokat, azt sem fogják megbírságolni, és segítenek megoldani a romeltakarítást is.”

Bár megjelentek olyan hírek, miszerint nem lesz elég a kormány által Felsőzsolcának ígért 1,7 milliárd forint, Németh Csaba városházi szóvivő azt mondta, a kormányhatározat értelmében október végéig kell tetőt húzni az új házakra, amit megpróbálnak betartani. Németh szerint csütörtökön küldték el a miniszterelnöknek az összesített adatokat, vagyis hogy összesen hány ház és milyen mértékben sérült meg.

Inkább nekikezdenek maguk

Akik megtehetik, mégsem várják meg a bizonytalan segélyeket, hanem nekilátnak az építkezésnek saját pénzből. Egy ismerőseivel együtt dolgozó férfi is inkább nekilátott egyedül.

„Itt akkor készül valami, ha magad kifizeted, aztán hogy utólag megfinanszírozza-e a biztosító, az önkormányzat vagy valaki, azt nem lehet tudni. Arra, ami bizonytalan, arra nem várhatunk. Valahol lakni kell, szeptembertől iskola, óvoda van, az építőanyagnak pedig ára van, amit valamiből ki kell fizetni” - mondja, miközben a zsebére mutat.

Egy másik háznál a háromgyerekes családnak az árvízi építőtábor önkéntesei segítenek lebontani házukat, és a még értékes anyagokat kiszedni belőle. A kis család egyelőre Miskolcon lakik egy rokonuknál, de az óvodát már ők is otthon szeretnék elkezdeni.

Közben több ötlet is van arra, hogy hogyan lehetne minél gyorsabban szállást biztosítani a károsultaknak. Egy alföldi cég lakossági fórumra hívta az érdeklődőket, egy másik cég pedig mobilházakkal orvosolná a problémát.

Fosztogatásokról szól a fáma

Bár hallottunk mendemondákat arról, hogy történtek fosztogatások az árvíz után, de ezt sem a rendőrség, sem a lakosok nem erősítették meg. A rendőrség tájékoztatása szerint a megyében idáig két esetben kellett árvízi tolvajokkal szemben intézkedni, és őket is sikerült szinte azonnal elfogni.

Az egyik esetben Szikszón egy évek óta lakatlan lakásból egy férfi szőnyeget akart ellopni, Abaújszántón pedig egy rombadőlt házból a tulajdonos által kimentett tárgyakat próbálták meg eltulajdonítani.

Megjelentek viszont álhírek arról, hogy az árvíz által joban érintett településeken, vagyis Felsőzsolcán, Miskolcon és Edelényben fosztogattak volna. Ezt a rendőrség határozottan cáfolta.