Húszmilliárdra perlik a HM-et

2010.09.27. 08:17
A honvédelmi tárcát a norvég Kongsberg perelte be, miután nem sikerült megállapodni a harcászati rádiókról szóló szerződés módosításának következményeiről. Kilencezer helyett az átlagosan négymillió forintba kerülő készülékekből végül csak négyezer rádiót rendelt a Szekeres Imre vezette minisztérium, a norvég céget viszont nem kompenzálta.

A szerződés szerint a honvédség 9000 nagy teljesítményű kézi, háton hordozható és járműfedélzeti digitális katonai rádiót vett volna a tender norvég győztesétől 36 milliárd forintért. Az eszközöknek meg kellett felelniük a NATO magas szintű megbízhatósági, adatvédelmi és adatátviteli szabványainak – írja a Magyar Nemzet.

A HM azonban – máig tisztázatlan okok miatt – az eredeti mennyiségtől elállva csak 4050 darabra tartott igényt. A 2013-ig szállítandó készülékekért így csak 16 milliárd forintot kérhet a norvég cég, a szerződés szerint a fennmaradó összegért mást szállított volna. Csakhogy a húszmilliárdos különbségről nem sikerült megállapodni a két félnek, ezért a Kongsberg nemrég választott bírósághoz fordult.

Az első tárgyalást augusztusban már meg is tartották, ám a per a szerződés szerint nem nyilvános, és arról egyelőre nem szivárogtak ki részletek. A lap szerint a leszállított készülékekkel számos műszaki probléma adódott, és azok ma is csak korlátozottan használhatók.