Az államtitkár excége indult az ötmilliárdért

2010.10.25. 14:23
Beadta jelentkezését a kormány Országleltár projektjének 4,8 milliárd forintot érő közbeszerzési pályázatára Farkas Imre vidékfejlesztési közigazgatási államtitkár korábbi cége. A Geodéziai és Térképészeti Zrt. egy konzorcium tagjaként indult a tárca felügyelete alá tartozó Földmérési és Távérzékelési Intézet által kiírt tenderen. A borítékot nem kellett messze vinni: az állami intézet, amelyet a kormányváltás óta amúgy is Farkas volt kollégája, a Geodézia korábbi igazgatósági tagja vezet, ugyanabban irodaházban székel.

Az Index információi szerint egy konzorcium tagjaként elindult Farkas Imre vidékfejlesztési közigazgatási államtitkár korábbi cége a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legnagyobb projektjén. Úgy tudjuk, hétfőn a Geodéziai és Térképészeti Zrt. két másik céggel együtt beadta jelentkezését az Országleltár első szakaszának lebonyolítására.

Múlt szerdai cikkünkben beszámoltuk arról, hogy a kormány az állami tulajdonú termőföldek légi fotózására és a problémás nyilvántartási helyek korrigálására 4,8 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot írt ki a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Földmérési és Távérzékelési Intézeten (Fömi) keresztül. A pályázat szokatlanul rövid időt hagyott a térképészeti cégeknek a felkészülésre, a tender október 15-én pénteken jelent meg, és október 25. hétfő reggel volt a leadási határidő.

A kiírás szokatlan jelentkezési feltételeket is tartalmazott. A jelentkezési kritériumnak feltüntetett másfél milliárdos éves forgalmat a magyar piacon csak a minisztérium közigazgatási államtitkárának régi cége, a Geodézia Zrt. tudta teljesíteni.

Úgy tudjuk, a pályázaton a Geodézia konzorciumával szemben végül egy konkurens vállalkozás indult, az külföldi tulajdonosokkal rendelkezik.

A Geodézia és társult cégeinek jelentkezését nem kellett messze vinnie a postának, a tendert kiíró Fömi ugyanabban a XIV. kerületi irodaházban működik, amely a szocialista időkben alapított vállalat székhelye is.

A Geodézia Zrt. székháza a Google Maps-on
A Geodézia Zrt. székháza a Google Maps-on

Az ország mezőgazdasági területeiről nem most először készülne térképészeti légi fotó. A Fömi birtokában van egy friss, idén befejezett kollekció, amely 70 ezer négyzetkilométert dolgozott fel. Ezt munkát összesen 160 millió forintért végezte el az Eurosense Kft. 2005-ben pedig szintén a Fömi fotóztatta le a teljes országot. Akkor is ugyanez a repülős cég kapott megbízást. Az intézet honlapján található szerződés lista szerint öt éve 128 millió forint elég volt a fotók legyártatására.

A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki közleményében azt állította, hogy az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a jelenlegi nyilvántartások nem naprakészek, nem teljes körűek, nem pontosak, az azokban szereplő adatok nem hitelesek. „Az elmúlt 20 évben sokan épp ezt a káoszt használták ki. Amíg ez így van, nehéz jó döntéseket hozni bárkinek is.”

A légi fotózás egyébként már nem a legmodernebb módszer a földnyilvántartási feladatok elvégzésére. A lézerszkenneres eljárással sokkal pontosabb, nagyobb felbontású és sokkal több felhasználási lehetőséggel rendelkező adatbázis állítható elő. Információink szerint a piacon van már teljes lézerszkenneres és ortofotós felvétel Budapestről, amelyet a Burken Kft. gyártott le a tender árazásának töredékéért.