Egy püspök figyelmeztette Schmittet az alkotmányos javaslat hibáira

2010.11.20. 10:37
A hvg.hu értesülése szerint az alkotmányhoz írt javaslatcsomagot véleményező kaposvári püspök hetekkel ezelőtt szólt az államfő hivatalának a dokumentum hibáiról. Schmitt Pál kommunikációs hivatalvezetője korábban azt állította, sem ő, sem az államfő nem látta a helyesírási hibákkal és félreértésekkel teli anyagot.

Hetekkel ezelőtt figyelmeztette Schmitt Pál államfőt Balás Béla kaposvári püspök arra, hogy hibák vannak az alkotmányhoz írt javaslatcsomagban, írja a hvg.hu. „Kérjenek fel teológus szakértőket, illetve legyen az egész műnek nyelvhelyességi gondozója is”, írta a lap szerint az államfőnek a püspök, aki a köztársasági elnöki hivatal felkérésére véleményezte a javaslatcsomagot.

A püspök attól is óva intette Schmittet, hogy az alkotmányozás jogát Istentől eredeztesse. „Az új magyar alkotmány előkészítésekor politikai, vallási feszültséget gerjesztenénk, továbbá időt, erőt veszítenénk, ha nem vennénk figyelembe az elmúlt évszázadok változásait”, fogalmazott a püspök, akinak az írása szerint „a szeretet azt diktálja, hogy értékeinket, hagyományainkat fordítsuk le a világ által beszélt új nyelvre (...), mert az ősi szabályozás betű szerinti folytatása ma sokak számára nemcsak érthetetlen, hanem fenyegető is.”

A javaslatcsomag, amelyben arról volt szó, hogy Schmitt szerint mit lenne fontos beleírni az új alkotmányba, végül mégis úgy került fel az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapjára, hogy helyesírási hibák és félreértések voltak a magyar nyelv védelmét hangsúlyozó írásban. A dokumentumot múlt péntek délután eltávolították az internetről.

Az államfő kommunikációért felelős hivatalvezetője, Kiss Norbert csütörtökön az MTV Híradójának azt mondta, sem Schmitt Pál, sem ő nem látta korábban a hibákkal teli javaslatcsomagot, és az ügyben megtörtént a felelősségre vonás.