Botka vezet Szegeden

2010.09.29. 13:02
Kiélezett a verseny a szegedi polgármesterségért, Botka László egy hajszállal vezet csak fideszes kihívója előtt. A fővárosban elvérezhet a Jobbik, a Századvég felmérése szerint nem kizárt, hogy be se jutnak a közgyűlésbe.

Ha csökkent is előnye, de még a szeptember végi mérések szerint is Botka László vezet a szegedi polgármesterségért folyó versenyben. A Századvég felmérése szerint a teljes szegedi választóközönség körében Botka László 34, kihívója, B. Nagy László 29 százalékon áll. A részvételüket biztosra ígérő, pártot választó szavazók között a különbség már hibahatáron belüli, Botka 48-45-re vezet. A közvélemény-kutató mérései szerint a szeptember 20-24-e között felvett adatok alapján a részvételüket biztosra vevő szegediek egyharmada nem választott még a jelöltek között, azaz B. Nagynak van még esélye a fordításra.

A Századvég Budapesten is készített felmérést, ennek legérdekesebb adata, hogy a Jobbik a jelen állás szerint nem jutna be a fővárosi közgyűlésbe. A Jobbik az összes megkérdezett között 4 százalékon, a részvételöket biztosra ígérő pártválasztók körében 3 százalékon áll, míg a bejutási küszöb 5 százalék.

A Jobbik ugyan a jelöltállítási versenyben megelőzte az LMP-t, a másik kis parlamenti párt népszerűbb Budapesten. A teljes népesség körében 13, a biztos szavazó pártválasztók között 12 százalékon állnak.

Az MSZP a teljes népességben 15, a biztos szavazó pártválasztók között 21 százalékon áll. A Századvég adatai szerint valószínűsíthető, hogy a Fidesz önállóan is többséget szerez a fővárosban, a teljes népesség körében 43, a biztos szavazó pártválasztók között 61 százalékon áll a kormánypárt.

Az sem kérdés, hogy Tarlós István megnyeri a választást. A főpolgármesterség megszerzéséhez relatív többség is elég lenne, ám Tarlós a biztos szavazó pártválasztók között 57 százalékon áll. Horváth Csaba 22, Jávor Benedek 16, Staudt Gábor 5 százalékon áll.