Budapestet is magáévá tette a Fidesz

2010.10.03. 22:10
A kormánypártok sikerével értek véget az önkormányzati választások a fővárosban. A Fidesz–KDNP adja a főpolgármestert, megvan a többsége a közgyűlésben, és csak négy kerületet vesztett el a huszonháromból.

Tarlós István a szavazatok több mint 53 százalékával nyerte meg a főpolgármester-választást Budapesten. A Fidesz–KDNP jelöltje, aki korábban négy cikluson át irányította Óbudát, 2006-ban még kikapott Demszky Gábortól, az idén viszont már nem volt komoly ellenfele. A szocialista Horváth Csaba 29 százalékot ért el, a harmadik helyre az LMP-s Jávor Benedek futott be, megelőzve a jobbikos Staudt Gábort.

A fővárosi közgyűlési többség megszerzése kevésbé ment könnyen a kormánypártoknak, egy mandátumon múlott a patthelyzet. Tarlós munkáját további 17 képviselő támogathatja, az MSZP 7, a Jobbik és az LMP 3-3 mandátumot gyűjtött.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP három polgármesteri hellyel vigasztalódhatott a kerületekben. A XIX.-ben simán nyert Gajda Péter, a XX.-ban Szabados Ákos, a legegyértelműbb győzelmet pedig a várakozásoknak megfelelően a sokadik ciklusát kezdő angyalföldi Tóth József aratta. Függetlenként, a Civil Egyesület színeiben, de a szocialisták támogatásával őrizte meg pozícióját nagy csatában a soroksári Geiger Ferenc is, így a Fidesznek összesen négy kerületet nem sikerült begyűjtenie a huszonháromból.

Jól ismert szocialisták is buktak a választásokon: a VI. kerületben a fideszes Hassay Zsófia elkapta Verók Istvánt, és Molnár Gyula sem bírta megőrizni székét a XI.-ben. Komoly kormánypárti sikernek számít Újpest és Csepel megszerzése: a IV. kerületben Wintermantel Zsolt nyert Trippon Norberttel szemben, a XXI.-ben pedig az országgyűlési képviselő Németh Szilárd gyakorlatilag lemosta az MSZP-s Szenteczky Ákost.

Ezzel együtt természetesen nem az ő sikere volt a legfölényesebb: a rekordot ezúttal Rogán Antal állította fel, az V. kerület duplázó polgármestere több mint 73 százalékot szerzett, a második helyen végzett MSZP-s Pásztor Tibor mindössze 18-at.